fbpx
Начало » България » МОН разработи учебни програми по хореография

МОН разработи учебни програми по хореография

  • netpro
  • 07 мар. 2017
  •  Коментарите са изключени за МОН разработи учебни програми по хореография
1-306819-810x0

Министерството на образованието и науката публикува за обществено обсъждане проекти на учебни програми по хореография за всички класове. Програмите са разработени в съответствие с новия Закон за предучилищното и училищното образование, според който хореографията става самостоятелен учебен предмет. Той може да се изучава в рамките на избираеми и факултативни учебни часове в основната степен на обучение със същия хорариум, както и досега. В гимназиалната степен са допустими дори повече часове от предлаганите към момента в зависимост от избрания рамков учебен план.

Учениците, които са приети и се обучават по отменения Закон за народната просвета в профил „Изкуства-хореография“ ще завършат обучението си по досегашните учебни планове и в профила, в който са приети.

Това обясни днес заместник-министърът на образованието и науката Мария Гайдарова пред представители на Асоциацията на училищата с профилирано и разширено изучаване на хореография в България (АУПРИХ). Тя призова преподавателите да изпратят бележките си по предложените учебни програми до 31 март 2017 г.

Зам.-министър Гайдарова припомни новите правила за прием в първи клас в общинските училища в София, приети от Столичния общински съвет. Според тях адресната регистрация няма да бъде водещ критерий за приема в 70% от паралелките в училищата с разширено изучаване на музика, хореография и изобразително изкуство. За тях ще се прилагат критерии, одобрени от педагогическия съвет на училището.

Сдружението на училищата с профилирано и разширено изучаване на музика (СУПРИМ) и Асоциацията на училищата с профилирано и разширено изучаване на хореография в България са внесли в МОН и в Министерството на културата предложение за признаването на две нови професии: „Сценичен фолклорен изпълнител“, специалност „Танцово фолклорно наследство“ с трета степен на професионална квалификация и „Специалист, танцово изкуство“, специалност „Танцово фолклорно наследство“ с четвърта степен на професионална квалификация в направление „Музикални и сценични изкуства“.

 

МОН обаче не може да придвижи това предложение към Националната агенция за професионално образование и обучение (НАПОО). Такова право имат само национално представителна работодателска организация или ресорно отраслово министерство, в случая с изкуствата – Министерството на културата. Това е записано в Закона за професионалното образование и обучение, стана ясно на срещата. 

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top