fbpx
Начало » България » МОН и ИТ бизнеса сключиха споразумение за развитие на ИТ специалисти в средното образование

МОН и ИТ бизнеса сключиха споразумение за развитие на ИТ специалисти в средното образование

  • netpro
  • 15 дек. 2016
  •  Коментарите са изключени за МОН и ИТ бизнеса сключиха споразумение за развитие на ИТ специалисти в средното образование
51

Министерството на образованието и науката в лицето на министър Меглена Кунева подписа днес споразумение за сътрудничество за софтуерно обучение на ученици с представителите на ИТ индустрията. На церемонията присъства и президентът на страната Росен Плевнелиев.

Споразумението е рамково и предвижда сътрудничество по конкретни проекти свързани с изготвянето на учебни планове и програми за обучение, квалификация на учители и разширяване на базата на софтуерни специалисти. Целта е професионалното образование да подготвя квалифицирани кадри, които да се включват в пазара на труда. От страна на ИТ индустрията споразумението беше подписано от Българска асоциация на софтуерните компании (БАСКОМ), Българската асоциация за информационни технологии (БАИТ), Българската аутсорсинг асоциация и ИКТ Клъстера.

Министър Кунева съобщи, че миналата седмица с нейна заповед професията „Приложен програмист“ е включена към списъка на професиите за професионалното образование и обучение. Това беше дългоочаквана мярка от страна на бизнеса.

Догодина ще стартира и новата Национална програма към МОН „Обучение за ИТ кариера“. Тя предвижда да бъдат създадени центрове освен в София и в Русе, Правец, Пловдив и Бургас, където да се обучават ученици и да се квалифицират учители. Предвижда се програмата да е с бюджет 250 хил. лева годишно и за две години курс на обучение да преминат 400 ученици и 60 учители. Министър Кунева посочи, че очаква от бизнеса помощ за изготвянето на входящите тестове.

Днешното споразумение е една голяма крачка напред. Стотици младежи ще се обучават в професиите на бъдещето, това ще помогне на тези млади хора да останат и да намерят своята реализация в България, заяви президентът Росен Плевнелиев. По думите му, този проект може да последва добрия пример на дуалното обучение. Преди две години имаше една паралелка само в един град, а днес, благодарение на проекта „Домино“, десетки деца в 16 града се обучават през практика, посочи той. Президентът изтъкна, че проектът за сътрудничество в областта на софтуерното образование се е развил изключително бързо от идея до реални действия.

Вицепремиерът и министър на образованието и науката в оставка благодари на държавния глава за последователната му подкрепа за развитието на професионалното образование в страната и подчерта, че сега приоритет и за МОН и за бизнеса трябва да остане квалификацията на учителите по професии.

Стамен Кочков, председател на управителния съвет на БАСКОМ коментира, че споразумението ще помогне за решаване на най-големия проблем на ИТ индустрията – недостига на кадри. Няма бизнес без високи технологии, което означава, че без развитие на ИТ кадри, ще се забави развитието на икономиката на страната. Софтуерната индустрия осигурява 2% от БВП на България, посочи той и добави, че въпреки че заетите са няколко хиляди, данъците и осигуровките се равняват на четвърт милиард на година. Това е структурно-определящ сектор за икономиката, каза той и посочи, че целият бизнес разчита днешното споразумение да доведе до благоприятен ефект.

 

Петър Иванов, председател на Управителния съвет на БАИТ, заяви, че заявката на МОН показва, че държавата най-накрая е влязла в ролята си да обучава млади хора за професиите на бъдещето.

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top