fbpx
Начало » България » Министър Кунева подписа меморандум за разбирателство между МОН и института Яд Вашем

Министър Кунева подписа меморандум за разбирателство между МОН и института Яд Вашем

  • netpro
  • 27 сеп. 2016
  •  Коментарите са изключени за Министър Кунева подписа меморандум за разбирателство между МОН и института Яд Вашем
1474980894 tmp IMG 2623

Вицепремиерът и министър на образованието и науката Меглена Кунева подписа на 27.09. Меморандум за разбирателство между българското Министерство на образованието и науката и израелския Национален „Мемориал на катастрофите (Холокоста)“ Яд Вашем. 

Съгласно него ежегодно в института в Израел всяка година ще се провежда курс за обучение на 20-25 български учители по история по проблемите на Холокоста. Вече има обучени наши учители, а меморандумът дава възможност за обмен и на образователни практики.

Министър Кунева подчерта, че българските ученици познават историята на еврейския народ, включително и темата за Холокоста, която се изучава в десети клас. Тя посочи, че в днешния динамичен свят е важно да се избягват всякакви проявления на нетолерантност и език на омразата. 

По-рано през деня министър Кунева проведе двустранна среща с израелския си колега Нафтали Бенет. Двамата обсъдиха възможностите за сътрудничество по отношение на образователния обмен, както и сътрудничеството на трети страни извън ЕС по програмата Хоризонт 2020.

Учителите са тези, които  освен семействата могат да дадат на младото поколение разбиране за ценността на човешкия живот и човешките права, посочи министър Кунева. По думите й това е политика от най-висок ранг, защото засяга човечността в трудния свят, в който живеем. Посланието оттук е, че учителите носят човечност и са способни да научат децата ни на нея, посочи Кунева.

Меморандумът поставя основите на дълготрайно сътрудничество, което да ни направи по-силни срещу феномени като езика на омразата, отбеляза министърът.

Евреите помнят, че България е подала ръка в най-тежките моменти от историята ни, посочи Бенет. 

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top