fbpx
Начало » България » Министър Кунева иска да запази престижа на Медицинския университет

Министър Кунева иска да запази престижа на Медицинския университет

  • netpro
  • 12 окт. 2016
  •  Коментарите са изключени за Министър Кунева иска да запази престижа на Медицинския университет
5e 1rczl3

Начинът, по който беше проведено Общото събрание на Медицинския университет София с охрана и при заключени врати, е неприемлив.

Това заяви вицепремиерът и министър на образованието и науката Меглена Кунева в ефира на БНТ по повод провелото се вчера академично заседание. Тя изрази съмнение, че не е спазен конкретен текст от правилника на висшето училище, според който Общото събрание трябва да е публично. Министър Кунева цитира решението на Висшия административен съд, в което се казва, че провеждането на Общото събрание е незаконосъобразно.

„Университетите имат академична автономия и сами избират органите си на управление. МОН не може да се намесва в този процес. Аз обаче ще направя проверка на общо основание, като се позова на Закона за висше образование, на начина на провеждане на Общото събрание. Трябва да установим има ли нарушение на нормативната уредба и да направим всичко възможно да запазим престижа на Медицинския университет. Споровете около него ще продължат и ще го разтърсят из основи. Това за нас не е добре“, добави Кунева.  

По думите й, предстоят проверки и в други университети за начина на разходване на публичните средства. Предстоят и разговори със Съвета на ректорите за изменения в Закона за висше образование.

Министърът заяви още, че иска да разшири обхвата на Рейтинговата система на висшите училища. Според нея, парите за висше образование трябва да се дават за качество. „До 2020 г. за качествено обучение ще се дават 60% от държавните средства за университетите. Тази година намалихме държавния план-прием с 9000 места. Ако искат висшите училища да се справят, трябва да се съсредоточат в направленията, в които са силни“, поясни Кунева.

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top