fbpx
Начало » България » Меглена Кунева: Педагогиката е абсолютен приоритет на мандата ми

Меглена Кунева: Педагогиката е абсолютен приоритет на мандата ми

  • netpro
  • 11 юли 2016
  •  Коментарите са изключени за Меглена Кунева: Педагогиката е абсолютен приоритет на мандата ми
--623x330

  „Педагогиката е абсолютен приоритет на мандата ми. Няма ли учители – няма нация, няма и образование. Виждам важната роля на Шуменския университет в създаването на педагогически кадри, особено в контекста на близо половината учители в страната, които в следващите 10 години влизат в пенсионна възраст.“

  Това каза в Шумен министърът на образованието и науката Меглена Кунева на среща с ректора проф. д.и.н. Георги Колев и представители на ръководството на Шуменския университет „Епископ Константин Преславски“.

  На срещата бяха обсъдени въпроси, свързани с обучението по педагогически специалности, които МОН постави в списъка с приоритетните направления. „Учителят е в центъра на системата, нашата задача е да мотивираме учителите и да насърчим младите хора да стават учители“, подчерта министър Кунева.

  Тя посочи защитените специалности, за които се осигурява финансиране, като част от гъвкавите политики на МОН в синхронизирането на системата на образованието с икономиката на страната.

  „Задачата ни е не просто да се съобразим с пазара на образованието, а и с пазара на труда. Обучените трябва да се реализират в икономиката на страната. Трудностите с обучението по математика, информатика, точни науки и инженерни специалности трябва да се преодолеят, младите хора да се насърчат да кандидатстват в тези специалности, защото пазарът на труда има и ще продължава да има в следващите години остра нужда от такива кадри”, посочи министър Кунева.

  Тя добави, че България е в демографска криза и затова се правят усилия за професионално образование, за по-тясна връзка и проходимост на системата между висшето образование и икономиката.

  Ако приоритет на държавата са образованието в детските градини, в училището, през висшето образование до науката, то тогава страната ще отбележи икономически ръст. Около тази теза се обединиха присъстващите на срещата.

  „В момента за образование у нас вече има 1,5 милиарда лева по Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“. България изоставаше във финансирането и на науката, и на иновации и сега имаме рядък шанс да финансираме тези ключови политики, подчерта Кунева”, като призова университета да участва в програмата със свои проекти. 

 

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top