fbpx
Начало » България » Матурите ще се проверяват електронно

Матурите ще се проверяват електронно

  • netpro
  • 25 апр. 2017
  •  Коментарите са изключени за Матурите ще се проверяват електронно
zx860y484 2773200

Тази година държавните зрелостни изпити ще бъдат проверявани на компютри в 41 оценителски центъра, разположени в цялата страна. За първи път изпитните работи по всички учебни предмети ще се оценяват електронно.

Новият начин изцяло ще измести досегашната система на оценяване, при която всички проверители се събираха в столицата и четяха работите на абитуриентите на хартия. По този начин ще се спести време и ще се опрости процесът, тъй като няма да се налага оценките от хартиените носители да бъдат пренасяни на компютър. Така ще бъдат избегнати и евентуални грешки при пренасянето на резултатите.

На изпитната сесия през май-юни миналата година на компютри бяха проверени всички изпитни работи, без тези по български език и литература и по английски език. На сесията през август-септември в електронното оценяване бяха включени и работите по български език и литература и по английски език. Всички оценители работеха в София.

За проверка на матурите тази пролет са ангажирани 682-ма оценители. Всяка работа ще се оценява анонимно от двама проверители, както досега. Системата за оценяване беше тествана успешно на 22 април 2017 г.

Тази година матурите ще бъдат разделени на модули. Тази система е изпробвана през септемврийската изпитна сесия на 2016 година. Учениците ще могат да излизат от стаята, едва след като са приключили работата си по съответния модул и са предали теста си. Отделните части ще имат различна продължителност, като цялата матура ще трае четири астрономически часа. За децата със специални образователни потребности към това време ще бъдат добавени още два часа. Абитуриентите трябва да пишат само с черен химикал. 

Държавният зрелостен изпит по български език и литература ще се проведе на 19 май, а втората задължителна матура – на 22 май.  Изпитите по желание ще се проведат между 26 и 31 май.  Резултатите от изпитите ще бъдат обявени до 9 юни 2017 година.

 

На предстоящите държавни зрелостни изпити ще се явят над 50 000 абитуриенти.

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top