fbpx
Начало » България » Матурени вълнения – с черен химикал, служебна бележка и 1 час няма мърдане

Матурени вълнения – с черен химикал, служебна бележка и 1 час няма мърдане

  • bobi
  • 17 май 2019
  •  Коментарите са изключени за Матурени вълнения – с черен химикал, служебна бележка и 1 час няма мърдане

Държавните зрелостни изпити чукат на вратата, а утре е последният ден, в който абитуриентите могат да си вземат служебни бележки за матурите.

В нея са вписани входящият номер и информация за училището, сградата и залата, където ще държат матура. Ако нямат такава бележка, то дванадесетокласниците няма да бъдат допуснати до изпита.

Абитуриентите се разпределят на случаен принцип по различните училища за полагане на матурата. От МОН съветват зрелостниците да отделят време и да отидат предварително до училището, в което ще се явяват на изпит, за да знаят къде точно се намира.

От образователната институция споделят за случаи, в които абитуриенти са закъснявали и не са се явявали на матура, защото не могат да открият сградата, в която са разпределени.

Тази година дванадесетокласниците трябва да са заели местата си най-късно до 7:30 ч. сутринта, да носят документ за самоличност и служебната бележка за допускане до матурата. освен това трябва да разполагат и с черен химикал.

Зрелостниците ще бъдат подробно инструктирани, а след това ще получат изпитен комплект и пликове, в които да поставят отделните модули. Комплектът се състои от няколко листа. На първия лист има указание, което напомня на учениците как трябва да отбелязват верните според тях отговори и как трябва да реагират, ако, след като са отбелязали отговор, се откажат от него.

В долната част на първия лист има прикрепена с перфорация идентификационна бланка. Първата работа на зрелостниците ще бъде да попълнят тази бланка. Трябва да впишат с печатни букви трите си имена, ЕГН и входящия си номер от служебната бележка, след това трябва да се подпишат. Изпитната зала няма да може да се напуска в първия един час.

От МОН напомнят, че е изключително важно зрелостниците да не отделят идентификационната бланка от листа за отговори.

Матурите по български език, по чужд език и всички обществени науки се състоят от 3 модула. Максималното време за работа по първия модул е 60 минути. Вторият също е 60 минути, а третият – 120. Общо са 4 часа. Учениците със специални образователни потребности работят в отделни зали и се ползват с удължено време.

След приключване на всеки от модулите учениците трябва да преустановят работа и да запечатат както теста, така и листа за отговори от този модул. След това повече нямат право да се връщат към него.

Абитуриентът се отстранява, в случай че преписва от хартиен пищов, използва електронни устройства, преписва от работата на друг ученик и ако изнася извън залата изпитни материали. Работа на отстранен ученик се анулира и не се оценява, предупреждават от Министерство на образованието.

Към този момент заявления за първата задължителна матура по български език и литература, която тази година ще се проведе на 21 май, са подали над 52 хиляди дванадесетокласници.

За втората задължителна матура, която обаче е по избираем предмет, най-желана дисциплина се явява английският език. 14 612 дванадесетокласници са подали заявления за явяване на матура по чуждия език. Втората желана дисциплина се оказва биологията – с 11 076 заявления.

Източник: https://trafficnews.bg

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top