fbpx
Начало » България » Java Developer в Schwarz IT, разказва за пътя до мечтаната професия

Java Developer в Schwarz IT, разказва за пътя до мечтаната професия

  • myotova
  • 04 ян. 2022
  •  Коментарите са изключени за Java Developer в Schwarz IT, разказва за пътя до мечтаната професия

Майчинството ме зареди със сили да се гмурна в света на ИТ

 

Севил Заимова, Java Developer в Schwarz IT, разказва за пътя до мечтаната професия

Севил Заимова е майка на прекрасно момченце на 2 и половина и програмист в Schwarz IT от 2 години, а тази есен ѝ предстои защита на магистърска степен по „Информационни системи и технологии“ в УниБИТ. Историята ѝ е истинско вдъхновение за всички жени и особено за тези, които не искат да правят компромиси с професионалното си развитие заради майчинството. Раждането на дете се превръща в „раждане“ на една по-смела и впоследствие по-щастлива Севил.

 

Ето какво разказва за този ключов момент от живота си самата тя:

„Майчинството беше причината да запретна ръкави и да променя посоката си в професионален аспект. Желанието да осигуря добро бъдеще за детето си, а и за себе си, ме тласна да уча и да сменя работата си. В началото започнах леко уплашена от предизвикателствата, но с времето открих, че това е професията, която ме вдъхновява и ме прави щастлива. Радвам се, че направих стъпката да изляза от зоната си на комфорт тогава, да положа усилията и да постигна резултата, които ми носи истинско щастие и удовлетвореност.“

Малко предистория

Историята на Севил тръгва от Мадан, малко китно градче в Родопите, единство от красива природа, спокойствие и чиста храна. Там тя винаги се завръща, приласкана от бащината си къща и спомена за безгрижното си детство. Напуска Мадан, за да учи бизнес администрация в Pamukkale University в Турция. След като завършва образованието си, се мести в Пловдив, където работи като административен мениджър в малка компания за онлайн търговия. Скоро осъзнава, че това не е нейното място. След година в Пловдив, през 2017 г., идва в София при любимия си и започва работа в кол център като Customer Representative за хотели Hilton с английски и турски език. „Така в един прекрасен момент разбрах, че ще ставам майка. Това беше повратната точка в моя живот, която ме накара да събера смелост и сили за голямата промяна“, разказва Севил.

Извън зоната на комфорт

Освен мотивацията да даде най-доброто на детето си, Севил поглежда към ИТ сферата, защото брат ѝ е програмист и работата и начинът му на живот ѝ допадат. Докато се грижи за новородения си син, тя започва да учи. Очаквано, трудностите са много и то всеки ден. „Да се грижиш за новородено, още повече, когато нямаш никакъв опит в това, да не спиш и да учиш едновременно си беше огромно предизвикателство за мен. Всеки ден е по-изтощителен, но след края на всеки един такъв намираш сили за следващия,“ признава Севил. Човекът, който най-много ѝ помага да не се откаже, е съпругът ѝ, който е винаги до нея, подкрепящ и окуражаващ. Севил поглежда назад и обобщава своя опит: „Никога няма да дойде подходящият момент. Винаги има причини или оправдания да не излизаш от зоната си на комфорт.“ Стартът на мечтаната кариера в ИТ сферата е въпрос и на доза късмет и случайност. Една нощ, докато чака своя неуморен малък герой да заспи, Севил разглежда обявите за стаж в ИТ сферата от devstyler и само ден преди крайния срок за кандидатстване се регистрира за участие в академията на Schwarz IT България. На другата сутрин я канят на техническо интервю. Севил обаче не може да намери човек, който да гледа малкия, за да отиде. „За щастие една приятелка успя да поеме грижите за него за няколко часа и така се явих, а те взеха, че ме харесаха. Така започна всичко,“ разказва тя.

Мечтаната работа и Schwarz IT България

Когато попада в компанията, Севил истински се мотивира и постига огромен прогрес в развитието си като ИТ специалист. Признателна е на своите ментори и колеги и споделя: „Взаимната свързаност на процесите в екипа и колективната работа са ключът към личния ми прогрес. Обичам да съм сред хора, да си помагаме и да се изграждаме едни други. Какъвто и успех да съм постигнала в професионален план, той се дължи най-вече на обкръжението ми.“ Според Севил успешният екип е този, в който има добра комуникация и желание за взимопомощ, толерантност и разбиране към всеки. Именно това я впечатлява и задържа в Schwarz IT: опитните колеги са изключително толерантни към по-неопитните, екипът е като семейство. „Подкрепяме се, помагаме си и се разбираме в трудни моменти. Ние сме нещо много повече от колеги,“ обобщава тя за духа на Schwarz IT.

Днес Севил е част от екипа Build and Deployment Tools и участва с разработката на проекта One Developer Journey. С хората от нейния екип помагат на останалите колеги, като им предоставят решения за средите и инструментите, с които боравят при разработка на приложения. Стилът ѝ на работа е стандартен за developer в домашни условия: код, почивка, кафе, ако нещо се обърка или не върви по план – и нещо сладко. Наскоро ѝ се налага да смени проекта, по който работи, и да се задълбочи в golang езика. Покрай това предизвикателство Севил преоткрива колко забавно е да учиш нов език, a този за нея се оказва доста приятен.

Поглед към ИТ сферата

Отваряме темата за жените в ИТ сектора и битуващите стереотипи. Севил е категорична, че Schwarz IT е пример за това, че „жените и мъжете се допълват страхотно и заедно жънат успехи“. Нейното лично мнение е, че гъвкавостта, мултитаскинг уменията, чувствителността и креативността на жените допринасят за повишаване на ефективността и подобряване качеството на продукта и работния процес в индустрията. Друга тенденция, актуална и в други сектори – работата от вкъщи – не е толкова позитивна според Севил. За  нея работата изцяло от дома поставя разработчиците „в риск от свръхасоциализация“. Тя би  била щастлива да може да има и двете възможности – да работи и от офиса, и от удобството на дома.

Животът не е само работа

Севил признава, че трудно отделя време за себе си, но в същото време е щастлива да се посвещава на грижата за детето и семейството си. Често тримата пътуват, релаксацията на ново интересно място е техният начин да се избавят от ежедневното напрежение. Пътуването „на две гуми“ винаги е било страст и хоби за Севил и нейния любим: туристически обиколки в страната и чужбина на мотор.

 

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top