fbpx
Начало » Магистър » Магистратура в Германия

Магистратура в Германия

 • bobi
 • 30 авг. 2017
 •  Коментарите са изключени за Магистратура в Германия

След Великобритания, Германия вероятно е най-предпочитаната от българските кандидат-студенти дестинация за получаване на диплома за висше образование. Мнозина я предпочитат за като вариант за получаване на магистърска степен, тъй като качеството на висшите училища е доста високо, а таксите – ниски или липсващи.

В Германия има повече от 380 официално признати висши училища – университети, университети по приложни науки и колежи за изкуства. Повечето от тях са държавни и благодарение на субсидиите, които ползват, обучението в тях е безплатно за граждани на ЕС. Университетите в Германия са суверенни, подчиняват се на правилата на провинцията, в която се намират, и в някои от провинциите (Бавария, Саксония) за образование се заплащат такси от порядъка на 500 евро на семестър. В частните висши училища таксите могат да бъдат хиляди евро. 

Продължителност на обучението и предлаганите степени

Магистърските програми са с продължителност 1-2 години, но в по-голямата си част програмите са 2-годишни (4 семестъра) и след завършването им се присъждат степени като Master, Magister, Master of Arts (M.A), Master of Science (M.Sc), Master of Engineering (M.Eng), Master of Laws (L.L.M), Master of Fine Arts (M.F.A.) или Master of Music (M.Mus), Master of Business Administration (МВА).

Изборът

Тук ще припомним съветите на Елица Петрова, кореспондент на списанието в Германия, публикувани в съвсем скорошен материал по същата тема:

„  Ако страната-дестинация е ясна – в случая това е Германия, остават все пак два въпроса, откъдето да се тръгне при избора на магистратура: къде и какво?

Ето няколко опорни точки за всеки един от тях:

 1. Къде …
 • … ще ми струва по-малко/ повече?

Бавария е осезаемо по-скъпа, а в Северна Вестфалия пък няма семестриални такси и картата за транспорт покрива пътуването в целия Бундесланд.  Отчитайте особеностите на административните единици в Германия, защото те са доста автономни.

 • … имам познати?

Стартът от нулата е наистина труден, а въпросът с жилището – повече от предизвикателство. Не е лоша идея да си потърсите „подкрепление” и да се настаните в близост до някой ваш познат.

 • … имам  добри възможности?

Различно развити водещи отрасли или пък централата на популярен концерн могат да се окажат добра причина човек да се позиционира в даден град/ област.

… ще си живея добре?

На север е студено, на запад вали постоянно – не че прогнозата за времето трябва да диктува живота, но климатът определено оказва влияние на психиката, така че хвърлете едно око на средните годишни температури в Уикипедия.

 1. Какво … ще уча?

Тук систематизирането е доста по-лесна задача. Удобен сайт, който ми помогна да заложа критериите си и да разровя „отведнъж”  над 1 700 магистърски програми, е порталът www.mastersportal.eu

Ако се чудите кои от университетите са престижни, можете да търсите в международните класации, а можете да ползвате и класацията CHE University Ranking, която е достъпна на сайта Германската служба за академичен обмен www.daad.de Тази класация позволява да видите класиранията на университетите за конкретни програми и да видите оценките по различни критерии.

Условия за прием

Кандидатстването за магистърска програма става директно в избрания университет. Документите за кандидатстване със сигурност трябва да включват: диплома за висше образование ( или уверение, но трябва да уточните това с университета), диплома за средно образование, академична справка, сертификат за владеене на немски език, формуляр за кандидатстване на съответния университет. Възможно е да се наложи представянето на препоръки и явяването на събеседване.

Срокове за кандидатстване

Сроковете за подаване на документи варират в зависимост от семестъра, за който кандидатствате – зимен и летен, и най често са съответно 15 юни и 15 януари. На сайта на Германската служба за академичен обмен www.daad.de има база данни с всички програми, които предлагат немски вузове, от където можете да се информирате за подробностите около всяка една от тях. Нерядко има лимит на свободните места, или така нареченото Zulassungsbeshcränkung. 

Варианти за стипендии

В Германия няма практика да се отпускат стипендии. Полезна информация за стипендии можете да намерите и на адрес www.scholarshipportal.eu

Разходи и студентски живот

Нещо като официална позиция по този въпрос е посочената на сайта на Германската служба за академичен обмен сума за месечна издръжка, без включен наем, която е в размер на 500 евро. Ето какво споделя по въпроса за разходите Стефан Жолтовски, студент в RWTH Aachen University:

„Издръжката на месец зависи много от града и начина на живот и варира между 500 и 800 евро. За мен в Ахен 600 евро са достатъчни. От тях 250 са за квартира, а ако човек избере да живее на общежитие, разходите могат да паднат до под 200 евро. Но за място в общежитие се чака средно 6 месеца. Разходите за Интернет и телефон за мен са около 40 евро месечно, а в зависимост от това дали човек сам готви или посещава мензата за храна се дава между 150 и 250 евро месечно.

Що се отнася до таксите, до преди година те бяха 700 евро на семестър, но вече в цялата провинция Nordrhein-Westfallen те отпаднаха (или поне до някоя степен). Сега плащам малко над 200 евро на семестър за семестриален билет и задължителните социални такси. Но пък със семестриалния билет мога да използвам всички публични транспортни средства в цялата провинция безплатно.” До 2014 г. за българските граждани все още има ограничения в часовете работа по време на следването.

Кои университети могат да са за вас

Ако се интересувате от магистърски програми в областите икономика и бизнес, естествени и хуманитарни науки, следните университети са подходящи:

 • Ludwig-Maximilians-Universität München
 • Universität Heidelberg
 • Humboldt-Universität zu Berlin
 • Freie Universität Berlin
 • Georg-August-Universität Göttingen
 • Eberhard Karls Universität Tübingen
 • Rheinisch-Westfälische Technische Hochschule Aachen
 • Universität zu Köln
 • Göthe Universität Frankfurt am Main
 • Rheinische Friedrich-Wilhelms-Universität Bonn
 • Karlsruher Institut für Technologie
 • Albert-Ludwigs-Universität Freiburg
 • Universität Hamburg
 • Johannes Gutenberg Universität Mainz.

За магистърски програми в инженерните науки и изкуствата са подходящи Ludwig-Maximilians-Universität München, Universität Heidelberg, Humboldt-Universität zu Berlin, Freie Universität Berlin, Georg-August-Universität Göttingen.

За медицина и право – Universität Heidelberg, Universität zu Köln, Rheinische Friedrich-Wilhelms-Universität Bonn, Albert-Ludwigs-Universität Freiburg. ––––––––––––––––––––––––––––––––––-

За съвети и информация по темата се обърнахме към Гинка Витанова, образователен консултант в Езиков център Виа Германика:

Какви езикови сертификати и с какви оценки се изискват от германските университети за прием в магистърска програма?

Всички кандидати, притежаващи TestDaF  с нива минимум 4 х 4, DSH-2 или DSD Stufe II с нива 4x C1 имат абсолютно доказани знания по немски език, достатъчни за прием във всички немски университети. Изключение от това правят някои училища по дизайн или различните видове изкуства. Те често допускат кандидати за определени специалности с по-ниска степен на владеене на немски език.

В Германия обаче все повече се увеличават магистърските програми, в които обучението е само на английски. Като предпоставка за прием навсякъде важат сертификатите TOEFL и IELTS, а най- често изискваните минимални оценки са съответно 88 точки при TOEFL iBT и 6,5 при IELTS.

Има ли нещо типично и отличително в магистърските програми на германските университети?

Да, на първо място тяхното много тясно профилиране и изключително многообразие. Повечето от тях са продължение на бакалавърската специалност. Принципно са с ограничен брой места и високият успех на бакалавърската диплома е от голямо значение за успешния прием. Продължителността им е от 2 до 4 семестъра, през последния се пише магистърската теза.

Какво е най-важно да знаят желаещите да учат в магистърска програма в Германия?

За да бъдат успешно приети , мога да им дам следните съвети:

Планирайте кандидатстването си поне година по-рано, за да можете добре да проучите изискванията на университетите и да набавите необходимите документи. Понякога списъкът може да се окаже доста дълъг.

По време на проучването се убедете, че бакалавърската диплома съдържа необходимите предпоставки за желаната магистърска програма.

Следете стриктно сроковете за кандидатстване и ги спазвайте.

Осигурете си необходимите езикови сертификати преди кандидатстването. Почти винаги те са част от апликационния пакет.

Не подценявайте знанията по немски език. Липсата им често е непреодолима пречка за заемане на желана работна позиция в Германия след завършване на магистърската степен.

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top