fbpx
Начало » България » Къде да заведете децата на 1 юни?

Къде да заведете децата на 1 юни?

  • bobi
  • 31 май 2019
  •  Коментарите са изключени за Къде да заведете децата на 1 юни?
  • Детски панаир от 11.00 ч. до 20.00 ч. на територията на Градската градина и в близките музеи и галерии.

Над 60 културно-образователни инициативи за деца включва тазгодишното издание на „Детски панаир“ в София, което по традиция ще се проведе пред Народния театър „Иван Вазов”.

Децата ще могат да станат откриватели в Националния природонаучен музей, Университетски ботанически градини – София, Институт за етнография и фолклористика с Етнографски музей и Софийската градска художествена галерия. Специално за събитието е създадена и забавна игра за София, с която децата ще могат да станат откриватели и да научат много интересни неща за столицата.

За децата, които се интересуват от изкуство, са предвидени десетки работилници, между които по стъклопис, архитектура, пясъчни рисунки, плъсти, грънчарство. Посетителите ще бъдат въвлечени в света на науката – физика и химия със специално разработено ателие, което цял ден ще се правят експерименти. В програмата са включени и редица спортни активности – танци, йога, тенис, футбол, шах. Подготвена е и атрактивна програма за сцената – музикални и театрални спектакли, танци и игри за най-малките. По традиция, ще бъде показана и истинска пожарна кола, на която малчуганите ще могат да се качат и да влязат в ролята на истински пожарникари.

„Детски панаир” е първият културен градски фестивал за деца и се е превърнал в едно от най-очакваните събития за детска аудитория. Основната му цел е децата да бъдат въведени в света на изкуството и културата, като се организират творчески ателиета по изкуство, както на открито, така и в културни институции (музеи и галерии). Проектът е некомерсиален и позволява на всички желаещи деца да се включат абсолютно безплатно в културно-образователните инициативи.

На 1 юни 2017 г. в 11:00 ч. пред детския екостационар “Бели брези” в природен парк “Витоша” Столична библиотека и Дирекция природен парк “Витоша” за втора поредна година ще стартират инициативата “Библиотека в планината”. Посетителите ще могат да прочетат атрактивни заглавия и любими свои книги, както и да получат безплатна едногодишна читателска карта за Столична библиотека.

Предвидена е също богата и разнообразна музикално-развлекателна програма, кът на билките и още много игри и забавления.

И през този сезон туристите и любителите на планината ще могат да ползват мобилните къщички на Столична библиотека, заредени с нова и интересна литература, на следните места:

Дендрариум;
Детски еко стационар „Бели брези“;
Момина скала;
Алеко;
И на най-високата точка в планината – Черни връх.

Всеки желаещ може да си вземе книга и да обогати тези планински библиотеки, като постави в тях свои книги.

На 1 юни – Международния ден на детето, Детският център на Столична библиотека кани всички, които се чувстват деца, да празнуваме заедно! За Вас сме подготвили цветна палитра от събития – интерактивна приказка-игра „Бел и дъгата“, уъркшоп с писателката Живка Шопова и нейната книга „Букви опашати“ и представяне на издателство Funky Books с книгите „Натисни точката“ и „Много гладната гъсеница“.

  • Трамвай библиотека

 На 1, 2, 3-ти юни от 11:00ч. до 15:00ч. в София ще се движи трамвай библиотека по маршрута от пл. „Възраждане“ до пл. „Журналист“. Той ще изпълнява ролята на подвижна читалня и място за размяна на книги. На място ще има и библиотекар, от който пътуващите ще могат да получат също безплатна читателска карта за Столичната библиотека.

На 1-ви юни, Международния ден на детето, в Зоологическа градина София ще има много събития, забавления и игри за децата. Фокуси, състезания по зумба, кунг – фу тоа демонстрации, Магия за детско четене, книги и много, много награди и подаръци за всички деца ….а и за родителите

Издателство Сиела, списание Първите седем, списание 9 месеца и Столична община, дирекция „Социални дейности“ канят всички деца и родители да се включат в празника за Деня на детето от 10, 30 на сцената при слона.
Програмата включва шоу-спектакъл с актьора Николай Николаев, забавни игри и занимания за деца, последван от състезание за деца по зумба(фитнес танц). Стела Даскалова автор на книгата „Всичко започва от детството“ ще проведе анкета с въпроси по различни теми, които вълнуват децата. Жюстин Томс от Кафене.бг ще покаже магии за детско четене. Катерина Зарева от Екологичният Научно-образователен Център на Зоопарк София ще разкаже на децата за новите бебета животни, които са се родили тази година в зоопарка.
От 15:30 на сцената програмата продължава с детския празник по пътна безопасност „ В пътното движение – с усмивка и уважение! Спри! Детето запази!” с участието на Стопчо, бате Стоян Песнопойко, Веселото Столично Светофарче, Пипи Дългото чорапче, Алф и холивудската звезда маймунката Тошко, Искрен Пецов, Шехерезада и Ник Нем и балет Естреа. Така фона на веселото празнично настроение децата отново ще си припомнят правилата на пътното движение. 

Вход свободен

На най-големия празник на децата – 1-ви юни, започваме и нашите Детски литературни маршрути. Изкусен разказвач и автор на първите два (на 1-ви и 15-ти юни) ще бъде Зорница Христова – преводач, журналист, издател и писател на детски книжки.

Зорница ще ни преведе през произведенията на някои от най-любимите ни български класици: Заедно ще си припомним онова „Копче за сън“, дето върши чудеса с малчуганите, на които не им се спи. Ще полетим до Луната (ама с-а-а-амо за малко) с Ян Бибиян, ще станем смели капитани – заедно с Васко да Гама от село Рупча и накрая, Драги ми господине, накрая на нашето литературно приключение, „Ние, врабчетата“ ще си почуруликаме щастливо, както само ние си знаем и можем!

Очакваме ви 1-ви юни (събота), както и на 15-ти юни (отново събота), на ул.“Елин Пелин“ №1, в 11 часа, откъдето ще се впуснем в нашето Литературно пътешествие. 
Детският литературен маршрут е с продължителност 2 астрономически часа. 
Литературният маршрут е един и същ за посочените две дати. 
Език – български, вход свободен. 
Без предварително записване.

  • 1 юни в БДЖ – БДЖ подарява безплатно пътуване на децата до 14 години по случай Международния ден на детето. Младите пътници могат да се възползват от тази възможност от 00:00 ч. до 24:00 ч. на 1-ви юни.

И още…

На открито

10.00ч. Благотворително бягане за деца – Борисова градина

10.00ч. – MINI ART FEST 9 – Южен парк II

10.00ч. – Детски празник „Всички заЕдно“– Борисова градина

11.00ч. – National Geоgraphic Kids Tour ’19 – София – Борисова градина

11.00ч. – Приятели На Пътя! – Празник На Пътната Безопасност В Южен Парк.

11.00ч. – „Празник на детските усмивки“ с Радио FM+ – Парк Заимов

11.00ч. – Първи юни със скаути – Борисова градина

13.30 – София МОНО – парк Военна академия – Бременските музиканти, работилница за кукли – вход свободен

14.00ч. – Тенисът – спортна приказка – Tennis Club 15-40

17.00ч. – Приказни герои и Супер Марио в Деня на детето – Парк Дружба

На закрито

1 юни в Музейко – безплатен ден

Ден на детето в TechnoMagicLand – безплатен ден

НДК – Софийски Международен Литературен Фестивал за деца и младежи – ателиета, срещи и изложби

Забавен 1 юни в Bulgaria Mall

11.00ч. – Часът на Балона – Fun Ring Park – вход свободен

11.00ч. – Бебе надпревара – Парадайс център

11.00ч. – Денят на детето в ИКЕА

11.00ч. – 1 юни – празник от деца за деца – Park Center Sofia

13.00ч. – Ден на детето в Квадрат 500

15.00ч. – Ден на детето на пистата в CARVE – CARVE Indoor Ski, Board & Bar – безплатно каране на ски и сноуборд на закрито

16.00ч. – 1 Юни с Маргаритка и Приказки Без Край София! Paradise Center

На сцена

11.00ч. – БАЛЕТ „АРАБЕСК“ ПОДАРЯВА СПЕКТАКЪЛА „ПЕПЕЛЯШКА“ ВХОД СВОБОДЕН ЗА СВЕТОВНИЯ ДЕН НА ДЕТЕТО – Държавен музикален и балетен център

11.00ч. – Лили и вълшебното бисерче – Софийска опера и балет – голяма зала

11.00ч. – Първи юни с „Джаз за деца“! – PhotoSynthesis – място за фотография, хора и идеи

19.00ч. – Вещици и магьосници – Зала България11.00ч. – Роня, дъщерята на разбойника – Театър София

11.00ч. – Въздущната принцеса – Театър Възраждане

11.00ч. – Том Сойер – Малък градски театър (Зад канала)

11.00ч. – Бременските музиканти – Младежки театър „Николай Бинев“

11.30ч. – Светулки – Театър 199

12.00ч. – Приказка за попа и неговият слуга Глупан – безплатно за деца – Столичен куклен театър – салон Гурко

16.00ч. – Червената шапчица – Театър Възраждане

16.30ч. – Приказка за рицаря без кон – Младежки театър „Николай Бинев“

16.30ч., 19.30ч. – Цирк „Балкански“ с КАЛЕЙДОСКОП – парк Възраждане

17.00ч. – Ние, врабчетата – безплатно за деца – Столичен куклен театър – салон Гурко

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top