fbpx
Начало » България » Кунева: „Държавата трябва да отделя повече средства за българските училища зад граница“

Кунева: „Държавата трябва да отделя повече средства за българските училища зад граница“

  • netpro
  • 27 юли 2016
  •  Коментарите са изключени за Кунева: „Държавата трябва да отделя повече средства за българските училища зад граница“
меглена-кунева-623x330

  „Тази година сме отделили 7, 5 млн. лева за българските училища в чужбина. Това е една от най-силните и интензивни връзки за поддържане на много близък контакт с нашите сънародници зад граница. Не вярвам в реформи и в политики, които не са подкрепени финансово и затова отделянето на повече средства за българските училища извън граница, включително и за децата, които искат да продължат висшето си образование у нас, е нещо, на което ще продължа да обръщам последователно внимание.“

  Това заяви вицепремиерът и министър на образованието  и науката Меглена Кунева по време на годишната конференция на Асоциацията на българските училища в чужбина на тема: „Обучението по България – приоритет на държавата и на българските училища в чужбина”. Конференцията, която започна днес в СУ „Св. Климент Охридски“, събра български учители от различни краища за света.

  Министър Кунева бе категорична, че най-напред трябва да се погледне голямата картина и да се знае какъв е ангажиментът и какво е отношението на държавата към всички деца, които са извън страната и които учат български. „Ние имаме отчетлив дълг към нашите сънародници, България е толкова голяма, колкото хора има и извън, и на нашата територия. Ангажиментът ми към нашите сънародници е категоричен“, каза Меглена Кунева. 

  Министърът увери, че ще продължи да подкрепя всички инициативи за квалификация на българските учители, като ще бъдат осигурявани учебни помагала на български език за децата, които макар и българският език да им е майчин, не са толкова адаптирани към него. 

  „Целта ни е навсякъде, където има българи, да бъде България“, каза Кунева. Тя заяви убеждението си, че това може да стане само чрез образованието . „Очаквам от тази среща да разберем от първо лице за всичко това, с което се сблъскват  училищата, за необходимостта от по-голяма организация, по-голяма отчетност и по-добър контрол от страна на министерството“, заяви министър Кунева и добави, че всеки лев, който се дава за образованието, се връща най-малко по 10 пъти.

 

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top