fbpx
Начало » Интервю » Крис Моугън: Няма как да научиш някого да бъде творец, но може да му покажеш правилният път за развитие

Крис Моугън: Няма как да научиш някого да бъде творец, но може да му покажеш правилният път за развитие

  • netpro
  • 16 апр. 2015
  •  Коментарите са изключени за Крис Моугън: Няма как да научиш някого да бъде творец, но може да му покажеш правилният път за развитие
art-therapy-career2

Представете се накратко пред нашите читатели.

Аз съм Крис Моугън, директор на Cambridge School of Visual & Performing Arts. От 14 годишен съм визуален артист, а на 15 започнах първата си истинска работа. През годините съм работил в някои от водещите реклами агенции като Saatchi and Saatchi, много британски издателства и списания – Bloomsbury, Macmillan и The New Statesman. Имам опит и в телевизията, където съм отговарял за специалните ефекти в предавания, както и за грима и костюмите на участниците.

Разкажете ни нещо повече за вашето висше училище. Какво го отличава от останалите?

От 1985 Cambridge School of Visual & Performing Arts (CSVPA) е специализирано училище за изкуства. През годините авторитетът му нарасна и вече в портфолиото му влизат и бакалавърски програми и подготвителни курсове за магистърски програми. Вече 25 години даваме възможност на нашите ученици да развиват своите умения, да бъдат уверени и да продължават образованието си в някои от най-престижните академии по дизайн, изкуства, театър и музикални консерватории.

Смея да кажа, че подходът ни към креативното обучение е уникален, професионален и гарантира достигането на оптималния потенциал на всеки. Ние гледаме на студентите като индивидуалности, а не като „тазгодишният випуск”. Размерът на курсовете ни е доста по-малък в сравнение с повечето висши училища и залагаме на личният контакт между преподавателите и учащите. Окуражаваме студентите ни да идват по всяко време, за да работят, обсъждат или просто да почиват и да участват в мултикутурната среда в колежа.

Имаме връзки с някои от най-престижните институции във Великобритания – сред тях е University of the Arts London, който акредитира двугодишната ни програма за т.нар. „Extended Diploma” и едногодишното обучение за „Foundation Diploma”. Ние сме сред малкото независими училища за изкуства, които са официално одобрени от тази престижна институция, както в сферата на дизайна, така и в изящните изкуства.

CSVPA беше първото училище, което започна обучение по драма и сега е единственият колеж, които продължава да работи, заедно с Кралската академия по драматични изкуства (RADA) – водещото британско училище в тази област.

Двете ни бакалавърски програми – Моден дизайн и Графика и илюстрация са разработени съвместно с Kingston University London. Ние сме единственото независимо арт училище, което има право да предлага тези програми.

При нас всичко е отворено 7 дни седмично, 12 часа на ден и всеки може да се потопи в модерната образователна среда. В рамките на трите етажа на кампуса можете да откриете – 14 студиа, 2 музикални стаи, 3 театрални студиа, работилница по текстил, стая с шевни машини, 3D студио, дърводелска работилница, фотографски и звукозаписни студиа и много други.

Възможно ли е човек да се научи да бъде творец или това е дарба, с която хората се раждат?

Няма как да научиш някого да бъде творец, но може да му покажеш правилният път за развитие и за усъвършенстване на уменията. Показваме на учащите при нас различни техники, които могат да им бъдат полезни, но в крайна сметка целта ни е да помогнем на всеки един от тях да намери своят собствен път в изкуството или – както казваме ние – своя собствен артистичен език.

Кое е най-важното нещо, което искате да предадете на вашите възпитаници?

Да използват скици и да развиват своите идеи на безопасно място, където спокойно да допускат грешки и да запазват всички етапи от развитието на работата си. Освен това, няма как отново да не спомена и развиването на индивидуалният стил на всеки артист.

Колко чуждестранни студенти имате и има ли сред тях българи?

В CSVPA има представители на над 35 различни народности. Тази година имахме българи и в програмите по Изкуство и дизайн и по Драма. Те получиха възможност да следват в някои от най-добрите университети във Великобритания в областта на изкуството и дизайна.

Как трябва да се подготвят кандидатите за вашите програми? Можете ли да им дадете някакъв съвет?

Изискванията са много различни, в зависимост от програмата, за която кандидатствате. Програмата „Extended Diploma за изкуства и дизайн” е предвидена за ученици, които не са завършили средното си образование, но искат да изградят кариера в областта на дизайна. Не изискваме да представят портфолио, тъй като те тепърва ще трябва да развиват своите умения. Важното е накрая на обучението си да могат да подготвят портфолио и да кандидатстват в университет.

За Foundation програмата (програма подобна на професионален бакалавър в България – бел.ред.) изискванията са по-високи. Сред нещата, които искаме да видим са:

–          лични произведения

–          умения за рисуване

–          идеи в определени области (например мода)

–          експерименти с различен вид медии и материали

–          познания в различни дисциплини свързани с дизайна

Тези, които искат да следват в бакалавърските програми по Моден дизайн или Графика и илюстрация трябва първо да са завършили Foundation програмата по изкуства. Това е широко разпространено изискване за студенти във Великобритания. Портфолиото също е важен фактор. Бихме искали да видим около 10-15 изображения:

–          всякакъв вид рисунки, които показват добре ниво на визуални умения и креативност

–          доказателства за собствени изследвания – независимо дали са от книги и професионални списания или от посещения на изложби и музейни сбирки.

–          собственик проекти – включително недовършени – които да демонстрират уменията на кандидата.

–          познаване на културните особености и отчитането им при работния процес

–          експерименти с различен вид медии и материали

За програмата по Сценични изкуства, най-важно е представянето на кандидата на нашият кастинг. За класическо актьорско майсторство трябва да си подготвите 2 монолога (1 класически и един съвременен) и да ги представите без помощта на записки. Всичко това – разбира се – трябва да бъде на английски език. За програмите по музикален театър, студентите трябва да подготвят и две песни (традиционна и съвременна).

И накрая – кандидатите за Foundation програмата по музика трябва да подготвят 2 различни като стил произведения и етюд. 

интервю на Йордан Карапенчев

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top