fbpx
Начало » Бакалавър » Компютърни науки: Всеобхватна специалност с поглед в бъдещето

Компютърни науки: Всеобхватна специалност с поглед в бъдещето

  • netpro
  • 09 дек. 2016
  •  Коментарите са изключени за Компютърни науки: Всеобхватна специалност с поглед в бъдещето
shutterstock 305308904

Считам за ненужно да казвам до каква степен светът, които познаваме днес,  зависи от компютърните технологии. Всеобхватността им влияе на всеки аспект от живота на съвременния човек. Зад всяко наше действие се крие безкраен компютърен код, от който зависи нашата работа, финансите ни, икономическият и обществения ни живот. Именно поради тази причина, не е изненада, че едни от най-търсените специалисти на новото време са компютърните.

В последните години интересът към компютърните и информационните науки се увеличи неимоверно, което от своя страна създаде огромен пазар за квалифицирани кадри. Българските специалисти в областта са утвърдени като едни от най-способните и поради тази причина – едни от най-търсените. Тенденцията не трябва да ни учудваща. Един поглед в миналото, към личности като Джон Атанасов (един от създателите на първия компютър) и Петър Петров (изобретател и създател на електронния часовник), ни дава основание да считаме, че умът на българинът е не само в синхрон със съвременните технологии, а понякога дори се превръща в двигателя на иновациите в областта.

Какви качества са необходими, за да станеш IT специалист?

Човекът решил да се впусне в дебрите на Матрицата трябва да е „универсален войник“. Казано с прости думи – качествата, които е нужно да притежаваш не са малко и винаги трябва да бъдат доразвивани и обогатявани, за да си в крак с новите тенденции и технологии. Разбира се, в зависимост от сферата на дейност, уменията и изискванията са различават, но съществува едно ядро от професионални и личностни качества, от което не може да се избяга.

Никой няма да се учуди, че в професионалната среда на информационните технологии математическите умения и аналитичният ум са задължителна и незаменима част от ежедневието, но примери като Стив Джобс показват, че математиката не е всичко. Онези от вас, които искат да оставят следа в света на компютърните технологии, е хубаво да знаят, че въображението, креативността и визионерската мисъл  са много високо ценени и често са решаващия фактор при избора на кадри.

Особености на обучението

Компютърни науки е университетска специалност, която се изучава от 3 до 4 години, в зависимост от избрания университет и държава, но има малка уловка, която няма да се понрави на мързеливите и неученолюбивите. Уловката е в това, че светкавичните темпове на развитие на съвременните технологии не позволяват лукса да спреш да учиш с приключването на университета.

IT бизнесът е една от професионалните области, която има нулев толеранс към хора, които се задоволяват само с наученото от университета. Така, че ученето през целия живот е не само пожелание, а изискване.

Що се отнася до конкретните дисциплини, които се изучават в университета, трябва да кажем, че нито една от тях не е за подценяване. В основата са математически дисциплини като алгебра, геометрия, диференциално и интегрално смятане. Същевременно се изучават уводни предмети като увод в програмирането, компютърни мрежи и операционни системи, които изграждат основите за възприемането на по-сложната материя като уеб технологии, софтуерни архитектури и технологии и, звучащият като научна-фантастика, изкуствен интелект (artificial intelligence – AI).

Къде се изучава в България

Според Рейтинговата система на висшите училища в България, броят на студентите изучаващи компютърни науки в страната е над 7 500 души, което я прави една от най-желаните специалности за младите. С оглед на тези цифри не учудващо, че цели 11 висши учебни заведения в България предлагат възможността да се превърнеш в компютърен специалист.

В топ 5 на университетите в страната се нареждат – Софийският Университет „Св. Климент Охридски“, Американският университет в България, Нов български университет, Пловдивският университет „Паисий Хилендарски“ и Университета по библиотекознание и информационни технологии. Пълната класация можете да разгледате малко по-долу.

Тук е момента, в който трябва да отворим една голяма скоба и да споменем, че много от IT специалистите в страната нямат формално университетско образование, макар да са изключително добре подготвени кадри.

Алтернативите пред следването във висше учебно заведение са курсове в частни IT школи и училища. Много известен и изключително успешен пример е българската компания „Телериг Академия“, която беше продадена от създателите си за 262 млн. щатски долара и която все още продължава обучава млади компютърни експерти.

Водещи университети в България

Класиране

Висше училище

Град

Резултат

1 Софийски университет „Св. Климент Охридски“ София 75
2 Американски университет в България Благоевград 64
3 Нов български университет София 63
4 Пловдивски университет „Паисий Хилендарски“ Пловдив 57
5 Университет по библиотекознание и информационни технологии София 56
6 Русенски университет „Ангел Кънчев“ Русе 53
7 Великотърновски университет „Св. св. Кирил и Методий“ Велико Търново 52
8 Икономически университет – Варна Варна 51
9 Бургаски свободен университет Бургас 50
10 Шуменски университет „Епископ Константин Преславски“ Добрич, Шумен 49
10 Югозападен университет „Неофит Рилски“ Благоевград 49

Източник: Министерство на образованието и науката

Къде се изучава в чужбина

САЩ

Родината на гиганти като Microsoft и Apple е безспорния световен лидер в областта на компютърните и информационните технологии. Според международните класации американските университети заемат 6 от местата в топ 10 на най-добрите в света в областта на ИТ, като недостижим на върха се извисява Масачузетският технологичен институт (MIT).

Въпреки традиционно високите такси за обучение, много от университетите предлагат стипендии, които покриват изцяло или частично разходите на студентите по време на обучението.

–       Stanford University

–       Carnegie Mellon University

–       Harvard University

–       University of California, Berkeley (UCB)

–       Princeton University

Великобритания

Дестинация, която се намира по-близо до нашите географски ширини и която предлага образование в областта на компютърните науки на световно ниво, е Великобритания. Макар резултата от референдума за излизане от ЕС да имаше негативен ефект върху цялостната нагласа на чужденците към страната, когато говорим за компютърни науки, университетите от Острова остават номер 1 в Европа.

Държавната компания за студентски заеми на Обединеното кралство потвърди, че за момента и близкото бъдеще няма да има промяна в условията за кандидатстване за кредит, което дава реалната възможност на студенти от ЕС да придобият диплома от едни от най-добрите висши учебни заведения в света.

–       University of Oxford

–       University of Cambridge

–       The University of Edinburgh

–       Imperial College London

Германия

Държавата, която има силно присъствие в международните образователни класации и може да се похвали с 6 университета в топ 100 на най-добрите в света по отношение на информационните технологии, е Германия.

Университети в страната изискват документ доказващ владеенето на немски език поне на ниво B2 по Европейската езикова рамка – най-често сертификат DAF. Не трябва да пропускаме и големият плюс на германското висше образование – няма такси за следване в държавните университети.

–       Technical University zu München

–       Humboldt-Universität zu Berlin

–       Karlsruher Institut für Technologie

–       Ludwig-Maximilians-Universität München

Какви са възможностите за реализация?

Кариерните перспектива за специалисти в областта на компютърните науки са безброй. Всяка сфера от обществения, политическия, финансовия и икономическия живот се нуждае от експерт по информационни технологии или програмист. Търсенето на кадри е огромно, което дава почти сигурна реализация след завършване на университета.

Всъщност нуждата от компютърни специалисти на трудовия пазар е толкова голяма, че Българската асоциация на софтуерните компании (БАСКОМ) иска да организира собствени програми за дуално обучение още от гимназията. Идеята е да се обучат над 6000 ученици, които в последствие да продължат подготовката си в университет или частна ИТ академия. От Асоциацията искат да създадат 20 центъра в страната, които да предоставят квалифицирани кадри в областта на компютърните науки, като за целта ще отделят до 500 000 лева. Сами разбирате колко голям е недостига на кадри в България, щом се налага частният сектор да се намесва толкова категорично.

Високото възнаграждение и необятните възможности за професионално развитие създават идеалните предпоставки за бурното развитие на сектора в страната. Именно поради тази причина е трудно да се каже до къде се простира потенциала на студент, които е решил да поеме по пътеката на компютърните науки и информационните технологии.

 

материал на Андреа Кандела

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top