fbpx
Начало » България » Колко финансово грамотни са българските ученици?

Колко финансово грамотни са българските ученици?

  • netpro
  • 13 окт. 2016
  •  Коментарите са изключени за Колко финансово грамотни са българските ученици?
QJ1

Финансовата грамотност на българските ученици е относително добра, но частична, това е генералният извод от проведеното от JA България представително проучване за нивото на финансови познания на учениците у нас. На организираната от JA дискусия на 11 октомври в София коментар и анализ направиха основните партньори в проучването и проекта – директора на дирекция „Образователни програми и образователно съдържание“ Евгения Костадинова, анализатора на икономически политики от ОИСР, Андреа Хофер, както и корпоративните партньори на JA в този проект, NN България, Mastercard и УниКредит Булбанк. 

Знанията на учениците не са добре структурирани и не се наблюдава разбиране на материята, а откъслечени познания. Докато при някои от въпросите немалка част от учениците показват висока финансова грамотност, то по-голям дял демонстрират ниска. Най-слабо учениците са се представили във въпросите, свързани с печеленето на пари. Най-добре се справят с планирането, но в същото време получават джобни ден за ден и нямат възможност да изградят практически умения в това отношение. При гимназиален етап се забелязва добро ниво по отношение на базовите банкови продукти и услуги, но ниско по отношение на по-сложните. Учениците не се справят добре с разчитането на  документи – фактура и опростен фиш за заплата, нито с интерпретирането на графика, проверени чрез дела с въпроси за финансова грамотност от международното изследване на финансовата грамотност PISA.

 

Проучването на нивото на финансова грамотност е инициирано от Джуниър Ачийвмънт България и бяха поканени да участват 200 училища от цялата страна от 19 до 27 септември. Броят на анкетираните е 5239, и е достатъчно разнообразен по отношение на пол, възраст, тип училище, големина на населено място, като респондентите включват всички 28 области.  Въпросите за трите етапа са разделени в четири групи – „Пари“, „Печелене“, „Харчене“ и „Планиране“. Във въпросниците за гимназиален и прогимназиален етап е включена и групата „Финансови продукти и услуги“. 

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top