fbpx
Начало » България » Колко струват извънкласните занимания на учениците?

Колко струват извънкласните занимания на учениците?

  • bobi
  • 01 сеп. 2017
  •  Коментарите са изключени за Колко струват извънкласните занимания на учениците?

Десетки милиони за частни уроци и извънкласни занимания (като спорт или рисуване, например) отделят родителите в България всяка година.

Поне половината ученици в 7-ти и 12-ти клас посещават допълнителни курсове, показват изследвания, цитирани от Нова телевизия.

За един седмокласник частните уроци по български език и математика струват на родителите средно 1500-2000 лева. Още 1000 лева се плащат за курсове по чужд език. За помагала и учебници задължително се отделят още около 100 лева. Ако добавим спорт или някакво друго извънкласно занимание, сумата нараства с още по 100 лева на месец. Равносметката е за поне 3 хил. лева за една учебна година.

Проучване на образователен сайт показва, че на месец родителите дават най-често между 50 и 100 лева за частни уроци. В София обаче разходът скача и над 100 лева.

Най-големи са разходите за учениците, на кито им предстоят изпити.

Разходите, които родителите отделят за частни уроци, могат да стигнат до 100 млн. лева. Така сумата доближава тази, която държавата отделя за образованието на всяко дете, сочат данните.

Частните уроци са въпрос на инвестиция от родителите у учениците, каза Дени Колева от „Заедно в час“.

Оказва се, че учениците с най-големи пропуски в знанията нямат и финансов ресурс за допълнителни уроци, така че пропастта в постиженията на най-добрите и тези с нужда от подкрепа, продължава да расте, обясни тя.

В обществото продължава да съществува мнението, че образователната система не може да се справи с подготовката на децата за следващата образователна степен, затова и нужда от частни уроци има, посочи Дени Колева.

По думите й има недоверие към училищната институция от гледна точка на качествената подготовка. Българската образователна система не успява да еволюира с темповете на учениците, обобщи експертът.

Източник: www.investor.bg

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top