fbpx
Начало » Новини » Колежи ли са университетите по приложни науки в Нидерландия?

Колежи ли са университетите по приложни науки в Нидерландия?

  • myotova
  • 07 апр. 2021
  •  Коментарите са изключени за Колежи ли са университетите по приложни науки в Нидерландия?
Amsterdam Unify

Въпросът има ли колежи в Нидерландия и какъв тип дипломи получават студентите, които завършват в страната на лалетата е все по-често срещан, предвид факта, че Нидерландия остава една от най-предпочитаните дестинации за продължаване на висшето образование от страна на българските ученици.

Конкретен отговор на въпроса ще можете да намерите на 18. Април, неделя, по време на най-голямото изложение за холандски университети „Дни на образованието в Холандия“, организирано от UNIFY България – единственият специлизиран консултант с над 10 г. опит в сферата на висшето образование в Нидерландия. 

България остава 5-тата по големина студентска общност в Нидерландия, след Германия, Италия, Китай и Белгия /данни на NUFFIC, 2020/. Интересът към висшето образование там не стихва, въпреки Corona кризата, поради факта, че има изключително голямо разнообразие от бакалавърски и магистърски програми на английски език, както и достъпната такса за обучение, която е в размер на около 2000 EUR /годишно.

Все по-често на преден план излиза въпросът дали всички университети са акредитирани и какви дипломи получават студентите след завършване на висшето си образование в Нидерландия. Той е продиктуван от наличието на 2 типа университети в страната – такива по приложни науки  – т.нар. /University of Applied Sciences/ и изследователски университети /Research Universities/.

„Почти всеки втори кандидат-студент ни пита относно разликите между типовете университети в Нидерлaндия и това е нормално“, коментира Милена Генчева, основател на UNIFY – единственият специализиран консултант за висше образование в Нидерландия. „Моделът на учене чрез практика не е нов и е въведен през 60-те години в Германия. Причината е била, че немските работодатели са започнали да изискват от бъдещите им служители, освен академични познания, трудов стаж по време на следването. Университети по приложни науки има още в Белгия, Австрия, Швейцария и др. страни от Западна Европа“, – допълва Александър Бетов, лектор по маркетинг и мениджмънт и International Marketing and Communication Officer в университета Fontys.

Откъде тогава идва разликата?

Холандският сектор на висшето образование има два основни типа институции: университети за приложни науки, както и изследователски университети. И двата предлагат акредитирани бакалавърски и магистърски програми, които предлагат обучение за различните нужди на студентите.коментира г-жа Марике ван дер Клей, съветник по комуникациите и студентската мобилност в NUFFICдържавната организация за интернационализация на образованието в Нидерландия.

Разликата е в метода на обучение – изследователските университети предлагат общоприетия класически модел, в който теорията и академичните изследвания заемат между 70 и 100 % от времето на студентите. Докато  в университетите по приложни науки залагат на учене чрез практика –  40 до 50 % от времето на студентите е заето от практически упражнения, казуси от реалната работна среда на водещи компании и задължителен стаж от поне 6 месеца по време на следването. 

Например: Студент, който желае да продължи в конкретна професионална сфера, като например физиотерапия, е по-добре да учи в университет по приложни науки, който се фокусира върху физиотерапията, вместо да отиде в изследователски университет и да учи медицина.“, допълва още г-жа ван дер Клей. 

unifyАкредитация

Всички университети в Холандия, независимо от вида си, са държавни и са акредидитани от NVAO (Нидерландско-белгийска акредитираща организация), която оценява качеството на всяка една предлагана специалност на всеки 6 години. Кандидатстването в Холандия става чрез централизирана система, управлявана от нидерландското министерство на образованието, в която присъстват единствено и само университетивсичките с официална акредитация, еднакви такси за обучение и еднакви дипломи след завършване. Понятието колеж, както и диплома тип „професионален бакалавър“  не съществува. Най-големият парадокс е, че единствените колежи, които съществуват в Холандия, са част от изследователските университети – т.нар. University college programs, които следват американския модел на обучение.

Как да направим избор в кой тип университет да учим?

„Другият въпрос, който буквално всеки ден ни задават, е кой от двата типа университети е по-добър?, допълва  Милена от UNIFY. „ Винаги съветваме студентите да разгледат възможности във всички университети и да направят своя избор индивидуално – спрямо целите и реализацията, която очакват след завършване. “

Едно е сигурно – независимо от избрания вид университет, бакалавърската диплома, която ще получат студентите след зввършване е 100% международно призната и отваря врати за професионална реализация в целия свят.

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top