fbpx
Начало » Бакалавър » Кои са най-желаните професии, според обученията, на които ходят българите

Кои са най-желаните професии, според обученията, на които ходят българите

  • netpro
  • 27 мар. 2015
  •  Коментарите са изключени за Кои са най-желаните професии, според обученията, на които ходят българите

Кои професии са най-желани у нас? Това можем да преценим по данните за изкараните курсове по професионално обучение. Анализ на Националната агенция за професионално образование и обучение показа, че през изминалата година българите са се насочвали най-вече към професионални курсове за шофьори, охранители, фризьори и козметици. Данните от проучването са цитирани от bTV.

Малко над 80 000 души са участвали в различни курсове по професионално обучение миналата година. Най-много са завършилите квалификация за шофьори, монтьори и техници на транспортни средства – близо 13400 души. Почти толкова са и обучените за охранители.

Близо 6000 души са минали курсове по фризьорство и козметика, а около 3000 – по строителство.

Добрата начална заплата е водещият критерий за избора на тези професии. Миналата година много българи са се квалифицирали и като шофьори, фризьори и маникюристи. Нито един обаче не се е обучавал по изящни изкуства, религия, науки на земята, рибно стопанство, здравни грижи и военно дело, показва анализът.

Все още няма данни колко от хората са се реализирали с придобитите умения. Предстоят промени по регистъра на издадените свидетелства и удостоверения от центровете за обучения. С тяхна помощ работодателите, МВР и Агенцията по заетостта ще могат да правят справка дали даденото лице наистина е завършило курса и дали документът му е легитимен. Тази опция на регистъра ще заработи в началото на 2015 година.

От Националната агенция за професионално образование и обучение съветват хората да проверяват лицензите на центровете. Продължават да постъпват оплаквания, жалби и запитвания от граждани, които са си дали парите да се обучават в център, който нито има лиценз, нито има право да издава държавни документи.

източник: БТВ/сп. Мениджър

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top