fbpx
Начало » България » Кастинг за конкурса за млади учени „Лаборатория за слава“

Кастинг за конкурса за млади учени „Лаборатория за слава“

  • netpro
  • 24 февр. 2016
  •  Коментарите са изключени за Кастинг за конкурса за млади учени „Лаборатория за слава“
british-council-international-famelab

Какво е общото между трансплантирането на органи и канадската дървесна жаба? Защо мъжете имат зърна? Колко конски сили има едно магаре? Може ли носенето на червени дрехи да даде предимство в спорта?

Удивително е как на пръв поглед сложни въпроси могат да бъдат обяснени по съвсем кратък и разбираем начин. Това е магията на единствения по рода си конкурс „Лаборатория за слава FameLab“, който за 10-та поредна година търси българското лице на науката. Търси онези млади учени, чиято страст към науката може да зарази хора от най-различни възрасти и професии. Това става чрез трите златни правила на „Лаборатория за слава FameLab“: съдържание, яснота, харизма.

Конкурсът, създаден от Челтнъмския фестивал на науката в Обединеното кралство, станал международен благодарение на Британски съвет, се провежда в над 30 страни по целия свят. Понякога оприличаван на „Евровизия за учени“, международният финал събира националните победители от всички участващи държави и се излъчва на живо по интернет, за да може да се гледа от зрители по целия свят.

Преди да стигнат до международния финал обаче кандидатите трябва да се преборят за сърцата на публиката и одобрението на журито в своите собствени държави. България участва в конкурса още от самото му начало преди 10 години благодарение на партньорството между Британски съвет, Министерството на образованието и науката, Столична община и Форум Демокрит. От тази година партньор на конкурса е и новооткритият София Тех Парк.

Кой може да участва?

Целта на конкурса „Лаборатория за слава FameLab“ е да докаже, че за наука може да се говори пред неспециализирана публика по разбираем и забавен начин, при това без компромис с научното съдържание. Кандидатите могат да бъдат от цялата страна, но трябва да са от природо-математическите науки – това могат да са например преподаватели в училище или ВУЗ, работещи в изследователски или приложни институти, или студенти със задълбочени познания и опит от своята област.

Какво се случва на конкурса?

Конкурсът „Лаборатория за слава FameLab“ се провежда във формат, добре познат от популярни телевизионни предавания – регистриралите се кандидати се явяват на живо на първоначален кастинг. Всеки трябва да подготви две 3-минутни представяния на научна тема, които трябва да са научно-достоверни, атрактивни и разбираемо поднесени. Явяването на кастинга е с изпълнение във формат по избор на кандидата. То може да включва песен, танц, поезия, изображения или да бъде представено по друг атрактивен начин, но без компютърни презентации. Темите трябва да са от природо-математическите и инженерни науки, но могат да разясняват както фундаментални понятия, така и съвременни научни открития.

Регистрация

Пълна информация за условията за участие, както и онлайн формуляр за регистрация може да бъде намерен на уебсайта на конкурса www.famelab.bg

Кастинг

Кастингът в София ще се проведе на 27 февруари (събота), от 11:00ч. в София Тех Парк, сграда „Инкубатор“.

Входът към София Тех Парк е срещу зала Арена Армеец – влиза се покрай Парти център 4ти км, по алея, на която има знак „Технологичен парк“.

Когато влезете, тръгнете по посока на комплекса от сгради, обгръщащи парка. В дъното пред вас ще видите сграда „Джон Атанасов“, а от дясната ви страна ще бъде сграда „Инкубатор“.

Предвидете си 10-15 минути ходене пеша от колелото на „4 км“. Около входа и в началото на София Тех Парк има място за паркиране, където да оставите колата си ако идвате с автомобил.

При засилен интерес от участници от страната, има възможност за организиране на регионални кастинги и в други градове.

Национален финал

Финалистите от кастингите ще преминат майсторски клас по комуникация на науката през месец април, за да се подготвят за националния финал. За 6-та поредна година той ще се проведе в рамките на Софийския фестивал на науката. През 2016-та националният финал на „Лаборатория за слава FameLab“ отново ще бъде откриващото шоу на фестивала на 12 май.

Жури

Жури от учени и журналисти следят 3-минутните представяния да са научно верни, поднесени достъпно и харизматично.

Членовете на журито на кастинга ще бъдат:

Георги Балджиев – биолог, един от лауреатите на първия конкурс от далечната 2007г, опитен член на жури, понастоящем работи в БАПХ

Владимир Божилов – астрофизик, един от лауреатите на конкурса от 2010г и международен победител от FameLab All Stars, също опитен член на жури, гл. редактор на ВВС Знание, преподавател в СУ

Златина Карова – юрист и експерт по европеистика, Директор Дирекция Наука в МОН

Петя Тетевенска – журналист в БНТ, опитен член на журито и фен на FameLab от самото начало на конкурса

Награди

Една от най-големите награди за всички финалисти, които бъдат избрани на първоначалните кастинги, е участието им в майсторски клас по комуникация на науката. В него ще могат да усъвършенстват своите умения за комуникация, с помощта на британски и български преподаватели.

За спечелилите първо, второ и трето място на националния финал са предвидени парични награди съответно по 1000 лв., 700 лв. и 500 лв. Освен това победителят ще представи страната ни на международния финал в Обединеното кралство и ще бъде гост на Челтнъмския фестивал на науката като Британски съвет поема всички разноски по пътуването и престоя му. Ще има и специални награди от нашите партньори.

 

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top