fbpx
Начало » Любопитно » Канадски учени разработиха уред, който „чете“ мисли

Канадски учени разработиха уред, който „чете“ мисли

  • netpro
  • 03 апр. 2015
  •  Коментарите са изключени за Канадски учени разработиха уред, който „чете“ мисли

Изследователи от Канада са създали високотехнологична лента за глава, която разчита мозъчните вълни. Предназначението й е да прочиства съзнанието от разсейващи го фактори, съобщава сайтът СиНет.

Създателите на високотехнологичната лента Мюз от компанията „Интераксон“ със седалище в Торонто обясняват, че са разработили приспособлението, за да помогнат на хората да възвръщат концентрацията си, за да подобряват продуктивността си и да се борят срещу стреса.

Лентата Мюз, която се поставя подобно на очила, е оборудвана със сензори на челото и зад ушите. Приспособлението отчита данни за мозъчните вълни и ги предава към смартфона на потребителя. Това му дава възможност да разбере какво прави мозъкът му.

„Лентата показва кога мисълта е спокойна и човек е фокусиран върху заниманието си, както и кога мозъкът е активен, в него се блъскат „тонове“ мисли и индивидът е отегчен, развълнуван и разсеян“, казва Ариел Гартен от компанията.

Мозъчните данни се предават от съответстващата апликация за смартфон като плажна сцена. Когато мозъкът е активен, потребителят чува свистенето на вятър и вижда надвиснали облаци. Когато мозъкът е спокоен, звучи птича песен и се вижда ясно небе.

Чрез 3-минутно упражнение, фокусирано върху дишането, потребителите могат да успокоят мислите си и да видят как облаците се разпръскват.

Източник: БТА/Вести.бг

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top