fbpx
Начало » Любопитно » Как ще започне учебната година във Великобритания наесен

Как ще започне учебната година във Великобритания наесен

  • bobi
  • 22 юли 2020
  •  Коментарите са изключени за Как ще започне учебната година във Великобритания наесен

Училищата в Англия и Шотландия трябва да стартират занятия от есента. И макар, че и двете държави са част от Великобритания, няма единно решение как точно да се процедира с началото на учебната година. Всяка държава излезе с различни мерки, които са коренно различни от другата

В Англия положението изглежда малко по-критично. Първо министърът на образованието Гавин Уилямсън съобщи, че официално обявяват присъствен старт на новата учебна година през септември.

„От септември присъствието в училище ще стане отново задължително и нито едно дете не бива да бъде оставeно извън училище освен ако няма основателна причина за вземане на друго решение Това ще бъде ключово, ако искаме да ограничим ефекта на пандемията върху дългосрочното образователно развитие на децата.“, заяви Уилямсън.

Притесненията идват от това, че Англия не е готова с ясен план за спешни ситуации и какво ще се случи, ако училищата не отворят по план. Коментарите в общественото пространство започнаха след карантината в Град Лестър, където всичко беше отново затворено вследствие на местно огнище на коронавирус

Това обезпокои всички учители в Англия, които запитаха правителството какво ще се прави в ситуация, ако коронавирусът продължи своето разпространение на есен и как ще се провеждат изпитите.

Появиха се регулатори на изпитите като Ofqua които предложиха да се отложат някои от тях. Но отлагането няма да реши повечето проблеми. А основният е, че план Б към този момент няма. Правителството все още не е дало отговори как да се справи държавата в сектор образование, ако пандемията се разрастне отново.

Синдикатите на учителите пък заявиха, че е „граничещо с безрасъдно“ действието на Гавин Уилямпсън да не изготви план за действие в извънредна ситуация. Това само ще ощети учениците, които в един по-далечен етап няма да успеят да се справят с изпитите. Към този момент отговори няма.

В Шотландия са на другата крайност, като са съставили точен план и дори искат училищата да отворят на 11 август. Решението пък, което породи много коментари, е, че учениците не трябва да се дистанцират физически, когато занятията започнат. Става дума за ученици в начални и средни училища.

От друга страна, персоналът на всяко учебно заведение трябва да стои на 2 метра един от друг и когато говорят с децата отблизо – да носят маски. И все пак дори и за учителите има толеранс, като могат да водят спокойно занятията си без маски, стига да спазват нужната дистанция.

И въпреки тези противоречиви мерки министърът на образованието Джон Суини съобщи, че учениците трябва да се обучават в по-малки групи, като просто учебния ден ще бъде по-продължителен, както и че провеждането на големи събития в училищата са забранени.

В Уелс положението все още е критично. Официалният присъствен старт е обявен също за септември, но все още няма план как ще се процедира. Ако евентуално не бъдат публикувани плановете, то има вероятно и стартът да се отложи и за октомври. Към този момент правителството твърди, че са взети всички мерки и скоро ще обявят цялата програма за септември и няма нужда от паника и притеснения.

Основният план, който коментира министърът на образованието Кърсти Уиляме е, че най-вероятно образованието ще премине в смесено обучение – ще има дни на обучение вкъщи и дни на обучение в училище. Така учениците ще могат да присъстват в малки групи в учебните заведения и да свалят рисковете от заразяване до минимум. За учителите все още не е ясно какви ще са разпоредбите. Очакват се съвсем скоро.

В Ирландия дискусията за училищата в момента тече с пълна сила и въпреки, че училищата трябва да възобновят занятия скоро, то проблемът е отварянето е тема, която разпалва обществото и нажежава страстите до червено.

Основната причина на противниците да не се отварят училищата е свободното пътуване до Ирландия. Според редица политици свободното пребиваване на територията на страната може да доведе до повторна пандемия. Затова е редно първо държавата да бъде затворена временно за посетители, за да може и училищата да бъдат пуснати.

Другият казус е, че правителството е обвинено, че отказва да инвестира в безопастността в учебните заведения и средата е незащитена за учители, ученици и цялата общност.

Към този момент все още се обсъжда в колко малки групи да бъдат учениците, въпреки че официално учебната година трябва да бъде присъствена. Все пак предстои да видим дали наистина ще е така, защото дискусията в Ирландия тече с пълна сила!

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top