fbpx
Начало » България » Как успях със SAT, благодарение на Khan Academy

Как успях със SAT, благодарение на Khan Academy

  • myotova
  • 16 февр. 2022
  •  Коментарите са изключени за Как успях със SAT, благодарение на Khan Academy

Мария Христова е ученичка в Американския колеж в София. В момента е в 12 клас и планира да кандидатства в университет. Затова през месец май Мими се явява на изпита SAT. За успешната й подготовка спомага съществено една образователна платформа, която в България е все по-популярна, но не всички ученици и учители все още знаят достатъчно за нея. Кан Академия или Khan Academy е най-мащабната безплатна общообразователна платформа в света, американска е и от няколко години версията й на български набира скорост. По-важното в случая е, че Khan Academy е официалният партньор на College Board, създателите на изпита SAT, и предлага персонализирана онлайн програма за подготовка – достъпна за всеки ученик напълно безплатно, навсякъде по света. За своя процес на подготовка за SAT ни разказа и Мими:

Мими, как и кога научи за Кан Академия?

Мисля, че бях на около 13 години, когато чух за Кан Академия – т.е. преди около 5 години. Борех се с нов материал по физика и учебниците ми не ми помагаха особено. Тогава мама спомена, че е намерила онлайн сайт, в който материалът се представя чрез видеа и упражнения за затвърждаване на знанията. Тъй като не се заплащаше, веднага се регистрирах. Тогава повечето от видеата бяха само на английски. Въпреки моите познания по езика, научно-специфичните термини ме затрудниха. И тъй като в тогавашното ми училище ни преподаваха на български, се налагаше постоянно да проверявам коя дума с коя фичизна величина се свързва. Затова преоткрих Кан Академия по-късно, когато в Американския колеж науката ми се преподаваше на английски, и разликите в езика и нотациите бяха заличени. За радост, сега вече всичко по физика, а и останалите науки в Кан Академия, е преведено и на български – за всички, на които им е по-лесно на роден език.

А как научи, че Кан Академия предлага подготовка за SAT?

През първата ми година в Американския колеж аз и моите съученици бяхме записани за PSAT (подготвителен SAT). Възможно е учителите ми първи да са препоръчали Кан за подготовка за изпита. Но аз избрах платформата за моята подготовка заради един съученик, който ми спомена за официалните упражнения, които предлага сайта. Той беше използвал Кан Академия за напреднала подготовка по математика и за него Кан беше добър източник за лесно възприемане на информация. Негови приятели от по-горните класове му бяха препоръчали платформата и за подготовка за SAT. Затова бързо се захванах с упражненията в сайта. Тогава обаче правих само пълните тестове за упражнение (не си спомням дали по онова време изобщо съществуваха малките задачки). Въпреки че резултатът ми не беше висок (все пак не се упражнявах достатъчно), успях да се запозная с формата на изпита и нивото на трудност, което ми спести част от притесненията относно явяването на непознат тест.

Кое е основното, с което Кан Академия ти помогна за твоята подготовка за SAT?

Три са основните причини, поради които продължих с Официалната подготовка на Кан Академия за SAT и се упражнявах за повишаване на резултатите ми.

Първата е персоналният график. Той дава възможността на всеки да учи със свое темпо и му напомня да го прави всекидневно. Използващият може да определи колко дни от седмицата да прекарва в подготовка за изпита и за колко време. На база тази информация, системата автоматично пресмята по колко упражнения трябва да се изпълняват на определена дата. Допълнително, ученикът може да избере на кои дати да решава пълни тестове, които отнемат повече време, но пък се приближават най-много до истинския SAT. Също така, човек може да определи в колко часа да получава известие с подсещане да решава задачи. Тези съобщения се получават директно по имейл, тъй че дори и да е забравил, ученикът няма да пропусне да изпълни дневната доза упражнения.

Втората причина, поради която избрах Кан, се крие в опцията за отговаряне на по-малки въпроси. Както споменах, целите тестове отнемат повече време и не всеки може да го отделя редовно. За този проблем има решение – изпълнението на мини-задания. Те предлагат упражнение на различни компоненти от изпита (от гледна точка на материал или тип задачи), отнемащи по-малко време. Аз пътувам доста през седмицата (понякога и събота, и неделя). Опцията с кратките въпроси ми позволяваше да се подготвям за моя SAT дори, когато бях в движение. Човек често можеше да ме види права в автобуса, със слушалки в уши с цел заглушаване на градския шум и поглед, втренчен в художествен текст, търсейки нещо, което може да ми подскаже каква е функцията на дадения откъс.

Друга много важна функция на тази опция е възможността човек да проверява коя тема от математиката, четенето и писането го затруднява най-много и да упражнява по-често нея. Упражненията, които платформата предоставя, се фокусират върху определен материал. Например, на използващия могат да му бъдат зададени 11 въпроса по откъс от роман на Джейн Остин. След решаването на задачите, резултатът му е изчислен от платформата. Спрямо него, тя може да препоръча на решаващия още примери по темата, за да се подобри. По този начин човек не губи време за неща, които знае, а затвърждава знанията си по това, което преди го е затруднявало.

Третата причина, поради която се спрях на Кан Академия за моята подготовка, е наличието на обяснения, приложени към всеки въпрос. Аз се нуждая от това да разбера защо определен отговор е верен и къде са грешките в другите отговори. Така научавам какво да търся в тестовете и как да намирам отговорите възможно най-бързо. Наскоро трябваше да се подготвям за изпит за владеене на английски език и осъзнах как липсата на подобна обратна връзка от системата възпрепятства по-бързия напредък в подготовката.

Помогна ли ти Кан Академия за постигането на по-добри резултати на изпита SAT ?

О, официалната подготовка за SAT на Кан Академия значително повиши моите резултати! Както споменах, заради това, че съм ученичка в Американския колеж в София, се явих на няколко PSAT-а, или, за да бъда по-точна: явих се на този изпит три пъти – в осми, девети и десети клас. Поради тази причина мога да сравнявам представянето си през трите години и да оценя колко важна за успеха ми е била Кан Академия. Това най-ясно се вижда от скока в резултатите ми миналата година. Те се повишиха със 140 точки от последния ми PSAT до SAT теста, на който се явих през май 2021 г.

Ако се подготвяш за още един изпит SAT, би ли продължила да използваш подготвителните материали на Кан Академия или би потърсила допълнителна помощ?

Със сигурност ще продължа да използвам Кан Академия. Все пак тази платформа ми предоставя упражнения, базирани на официалния формат на изпита, и то безплатно. Също така, сайтът се свързва с моя College Board акаунт. По този начин той може да получи достъп до моите резултати от изпита и да ми предостави персонална учебна програма, която да е най-подходяща за моите нужди и най-бързо да ми помогне да се справя със следващия SAT. Всъщност, точно от това се възползвам в момента, за да се подготвям за изпита ми на 4 декември 2021 г.

Би ли препоръчала Официалната подготовка за SAT на Кан Академия на други ученици?

Без съмнения бих я препоръчала. Тя е прекрасна за подготовка за изпита и е изцяло базирана на истинския тест, както от гледна точка на формат, така и на материал. Безплатна е, което я прави достъпна за всички. Подготовката е много добре структурирана, предоставяйки на учениците лесни за разбиране материали. Позволява на всеки да си създаде програма за учене, подходяща за неговите нужди. Също така предлага стратегии и съвети за справяне с изпита, които могат да бъдат много полезни за хора, които никога преди не са правили подобен тест. Те са групирани по теми и представени под формата на видеа и мини лекции. Освен това, кой не би искал да учи и да печели точки и значки, с които да превърне аватара си от Аквалийново гущерче в пораснал дракон!

–––-

 

Официалната подготовка за SAT на Кан Академия (Official SAT® Practice) е достъпна на: https://bg.khanacademy.org/sat

Учебната платформа Кан Академия вече помага на над 107 хиляди потребители в България – ученици, учители, родители – напълно безплатно. По света ползвателите са над 102 милиона. Платформата е най-мащабната в света безплатна общообразователна платформа. Този прионерски и напълно безплатен продукт съществува с конкретна мисия: Да предостави качествено образование на световно ниво – на всеки, навсякъде. Фокусът на Кан Академия са математиката и точните науки, но предоставя и образователни ресурси по много повече теми, от медицина до икономика и история на изкуството. Сал Кан, основателят на Кан Академия, е сред 100-те най-влиятелни хора в света в класацията на сп. Time за 2012 г., представен от самия Бил Гейтс, който го нарича още „истински пионер на образованието“.

Над българската версия на Кан Академия работи сдружение „Образование без раници“. Организацията работи усилено от 2015 г. насам, за да има безплатни и световно известни образователни онлайн ресурси като Кан Академия на роден език. Сред другите дейности на “Образование без раници” са обучения на учители и училища за използване на дигитални инструменти, онлайн състезания за ученици по различни предмети, консултиране на МОН и институциите по теми на дигиталната трансформация. Повече на: https://obr.education/

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top