fbpx
Начало » Любопитно » Как празнуват Коледа по света?

Как празнуват Коледа по света?

  • bobi
  • 20 дек. 2018
  •  Коментарите са изключени за Как празнуват Коледа по света?

Австралия

Тук често Коледа се празнува на плажа при 40 градуса температура.
В Южното полукълбо Коледа съвпада с ваканцията и отпуските и австралийците обичат да бодърстват през празничната нощ в градината на светлината на свещи и факли.

Една отколешна австралийска традиция всяка година събира хиляди хористи, които пеят традиционни песни под открито небе. Всеки австралиец, който иска да участва в такъв импровизиран хор, се явява на определено място, държейки в ръка специално приготвена за случая свещ.

Средствата от продажбата на тези свещи са за благотворителни цели.

Австрия

Австрия е страната, където се ражда известната коледна песен „Зимна нощ“, изпълнена за пръв път в църквата „Свети Никола“ в Обендорф, близо да Залцбург, през 1818 г. Днес тази песен се пее навсякъде по света.

В тази страна Коледа е задължително свързана с построяването на яслата, където младият Христос се ражда. Особено живописна е тази традиция в Тирол, а в Залцбург една огромна пирамидална конструкция пресъздава живота на човечеството до раждането на Христос.
В навечерието на Коледа австрийците приготвят известния „щрудел“ с орехи и плодове, с който ще почерпят близки и познати, но и бедните по улиците.

Но Австрия е преди всичко известна с коледната украса на гарите си – така австрийците пожелават щастлив празник на всички пътници, които в „святата нощ“ отсъстват от домовете си.

Аржентина

В Аржентина украсяват не елха, а вечно зелените дръвчета със сняг, направен от памук. На колдната вечеря цялото семейство се събира в лятната градина. Люто печено прасенце или късчета месо с чесън и твърдо сварени яйца са традиционните блюда на аржентинците.

Подаръците идват чак на 6 януари. Тогава малките деца оставят обувките си под коледното дърво или до леглото, за да може Дядо Коледа да пусне в тях много играчки и бонбони. В знак на благодарност пред вратата малчуганите оставят вода и сено за уморените елени.

Бразилия

Ако искате да видите Дядо Коледа по бански костюм, отидете в Бразилия.

В началото на декември всеки член от семейството избира „таен приятел“. Роднините се събират на вечеря и след това всеки пише името си на малко листче. Хартийките са разбъркват и всеки взема по една – човекът, чието име е изтеглил, е неговият таен приятел. На 25 декември за тайния приятел има специален подарък.

Великобритания

Основното и задължително ястие в менюто е пуйката. Рецептите са много и в повечето случаи е пълнена. Всяка домакиня приготвя коледен пудинг, в който пъхва монета от шест пенса. Някои семейства предпочитат пая пред пудинга или пък маслени сладкиши от бадемово тесто с най-различни захаросани плодове. И разбира се, в менюто преди десерта е включена и знаменитата супа от костенурки.

Гваделупа

Тук Коледа се празнува при… 28 градуса на сянка! Един чудесен празник, но различен от другите. Антилците не познават снежната Коледа и започват да се приготвят за празника една седмица предварително. Естествено никой не тръгва да търси елха в тропическите гори! Всяко семейство си има собствено коледно дърво (изкуствено), но отрупано с топки и гирлянди. Един празник на човешката топлота и на гостоприемството.

Основните коледни ястия (специалитети) са пуншът и кървавицата. За да бъде по-ароматен пуншът, домакините изсушават на жаркото слънце кори от портокал и мандарина. Колкото до традиционната кървавица, цялата къща, дори съседите участват в приготвянето й. В навечерието на Коледната нощ антилците ядат свинско месо, а в празничната вечер се яде ориз и така наречените „дървени грахчета“ (нещо като ситните зърна на зрелия фасул). Това изисква традицията.

Египет

В Египет Коледа се празнува на 7 декември. Обичай е по-заможните жени да приготвят риба и понички и да ги раздават на бедните. На коледната трапеза има супа, месо и ориз. Във всяка къща може да опитате и от специалните бисквити с формата на кръст, наречени кахк. Освен множеството играчки и какви ли не други подаръци децата получават задължително и комплект нови дрехи.

Индия

Индийците отделят голямо внимание на коледната меса (литургия). Християните присъстват масово на службата, която трае два-три часа.

Коледа в Индия е символ на братството. Всяка къща следва да се превърне в остров на топлотата и разбирателството. Семействата взаимно си ходят на гости и пеят песни, свирят на барабан и чинели, а през това време домакините ги черпят със сладки, плодове и им подаряват цветя.

Канада

Една от редките страни, където задължително ще отпразнувате Коледа в бяло – с много сняг и … елени. Навсякъде по улиците и магазините ще видите елхи, украсени с топки и гирлянди. И навсякъде „кончето на Дядо Коледа“.

Църквите също са огрени от стотици светлинки. Всяка седмица преди Коледа се запалва по една свещ на входа им. В Канада откриваме и проникналите европейски обичаи под формата на венци от елхови клонки на входа на къщите или апартаментите, както в Англия.
Подаръците се раздават по време на тържествената вечеря. Но канадците имат също традиция да излизат групом през нощта, за да съберат пари и лакомства, които ще раздадат на бедните.

Китай

В Китай обикновено украсяват домовете си с огромни фенери, а коледното дръвче се нарича Дърво на светлината. За китайските малчугани Дядо Коледа е Дин Че Лао Рен, което в превод означава „Старият Коледен човек“. Той им носи подаръците едва в края на януари, когато е китайската Нова година.

Португалия

Португалците вярват, че в коледната нощ на гости идват душите на мъртвите роднини. Хората оставят на масата хляб и плодове, за да може починалите да си хапнат. Коледните празници завършват на 6 януари, когато жените месят специален хляб и поставят дребна монета в него. Който намери паричката, трябва да почерпи цялото семейство и да плати Коледната вечеря следващата година.

Мексико

Подготовката за Коледа започва от 16 декември. Къщите се обкичват със зелени растения, мъх, разноцветни фенери и в средата на хола се поставя една ясла. Децата носят малки статуи на Йосиф и Мария и ходят от къща на къща, което символизира търсенето на подслон от двамата в Коледната нощ.

В самата нощ децата и младежите играят играта „Пината“ – това са малки глинени гърнета, пълни с бонбони и малки подаръци, окачени за тавана. Всяко дете със завързани очи трябва да счупи едно гърне, за да вземе бонбоните и подаръка.

Русия

По време на комунизма, Коледа никога не е била особено популярен празник и затова тук все още властва обичаят да се отбелязва по-скоро настъпването на Нова година. Все пак богато украсената елха е на почит, макар и не толкова масово. В някои райони се пеят коледни песни. Вместо дядо Коледа, тук водещият образ е дядо Мраз, а друга любопитна за празника фигура е тази на добрата баба Бабушка, която също носи подаръци на добрите деца.

Унгария

Унгарският вариант на Дядо Коледа се нарича Миколаш. Традиционно той посещава домовете в нощта на 5 декември, в навечерието на Никулден.

Навръх Коледа унгарските деца обикновено поставят ботуш на перваза на прозореца, в който добрият старец Миколаш ще постави различни лакомства. В Унгария украсяването на коледното дърво става на Бъдни вечер. Традиционната вечеря включва рибена чорба.

Финландия

Еленът също е на почест, но в тази страна Дядо Коледа идва „на крака“. Той напуска с впряга си „арктичната си хижа“, където живее цяла година и чете хилядите писма на деца, които джуджетата му носят от земята.

На 24 декември вечерта вечерята се сервира рано, към 17-18 часа. След което идва истинският Дядо Коледа, който раздава подаръците. За тази цел финландците имат специална служба по „набиране“ на кандидат-Дядо Коледа – студенти, бой-скаути. Въобще всички, които с удоволствие обличат, празничния костюм.

Естествено Дядо Коледа е винаги щедро възнаграден от семействата!

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top