fbpx
Начало » Любопитно » Как празнуват Великден по света

Как празнуват Великден по света

  • netpro
  • 13 апр. 2017
  •  Коментарите са изключени за Как празнуват Великден по света
easter traditions-1 75689005

Великден в Гърция  

В южната ни съседка Великден е предшестван от дълга подготовка: Великите пости, Страстната седмица. Гърците имат обичая в дните на празника да се събират на открито, да палят огън и да си приказват на по чаша вино.

На трапезата им присъства обредният козунак, изпечен заедно с боядисаните в червено яйца, великденската агнешка супа „магерица“, печено агне и различни зелени салати. От сутринта на Велики четвъртък жените месят традиционните великденски гевреци и кифлички със стафиди и пудра захар. Според някои поверия, тези кифлички трябва да се пазят от единия Великден до другия и така ще донесат късмет на къщата. Използвали са се и като талисман, предпазващ моряците от корабокрушения.

На остров Корфу на първия ден от Великден хората хвърлят керамични изделия от балконите си. Местните вярват, че хвърлянето на керамика носи късмет за цялата година. Обичаят има венециански или езически произход. Чупенето на керамика символизира посрещането на пролетта и новата реколта, която ще бъде събирана в нови делви.

В събота вечерта, в полунощ, се ходи на църква, където се изнася една свещ, запалена от благодатния огън, от която всеки пали своята свещ и хората се поздравяват с думите „Христос Воскресе!“

Великден във Великобритания

Там Великден се почита още от предхристиянската епоха, когато англосаксонците устройвали празненства в чест на богинята си Еостре. Днес, англичаните използват празничните дни, за да се съберат заедно със семействата си и да съхранят дълговековните традиции. В различни градове из цялата страна се организират парадни шествия, хората си изпращат картички и си разменят яйца, украсяват храмовете и домовете си с бели лилии (символ на непорочността). 

Децата се подаряват шоколадови яйца с кошнички и гнезда, бонбони, подаръци. Под влияние на германския фолклор през XVI век  символ на този празник става и Великденският заек. Той крие пъстроцветните яйца в градините на къщите, които децата трябва да открият и съберат. 

Великден в Германия  

В Германия наричат празника „Остерн“. Всяка провинция има своите обичаи, но важна част от празничните символи при германците е Великденското дърво. Украсяването му започва поне седмица преди самият празник, като по клоните му се окачват боядисани кухи яйца, завързани на цветни панделки.  

Обичай в някои региони, близо до границата с Полша и Чехия, е великденската езда. Мъжете се обличат официално във фракове и яздят празнично украсени коне от село до село, за да оповестяват Великден. 

На трапезата присъстват традиционни гозби като агнешко печено, риба и ваниловия козуначен сладкиш „гугелхупф”.   

Великден във Франция

Французите отбелязват празника, който те наричат „Пак” по много тържествен начин. В дните от Разпети петък до неделя всички църковни камбани престават да бият. Това се прави в знак на скръб от разпването и смъртта на Христос. В неделя рано сутринта камбаните отново започват да бият.

Във Франция родителите също крият яйцата на различни места в къщата или в двора, а децата трябва да ги търсят.

Пак във връзка със спирането на камбанния звън, в Париж се произвеждат традиционни шоколадови камбанки, които се правят на ръка и различни други шоколадови фигури. На Разпети петък в Бретан се садят теменужки, цветята на гръцката богиня Персефона.

За празничната трапеза французите приготвят задължителното агнешко печено, но и едни традиционни бисквитки с формата на агънца. Те са полулярни най-вече в областта Лотарингия, но ги правят из цялата страна.

През великденските празници на голяма почит са и омлетите. В понеделник, вторият ден на Великден, цялото семейство започва да прави традиционният омлет с много зелени подправки и салам.

Великден в Италия

За разлика от нашите Великденски обичаи, които основно се свързват с боядисването на яйцата, в Италия то е останало само в някои отделни райони. В много италиански села и по-малки градове се провеждат Великденски процесии и се разиграват Христовите страдания.

И в Италия шоколадовите великденски яйца изобилстват в магазините, увити в гланцова хартия и пълни с изненади. А  вместо традиционния козунак, италианците правят от тесто Великденски гълъб (Colomba) – икона на светия дух. Тестото, с което се прави Коломба много прилича на това на козунака, но се замесва без прясно мляко и задължително присъстват бадемите – символ на мъдростта. Освен Великденския гълъб тук всеки регион си има традиционен Великденски сладкиш. 

Великден в Австралия

За разлика от повечето западно европейски страни като Великобритания и Германия в земята на кенгурата зайците не са сред любимите животни, тъй като унищожават реколтата. Поради тази причина Великденският заек отсъства от австралийските обичаи, свързани с този празник. Боядисаните яйца в Австралия ги носи билби – торбесто животинче с голям нос и дълги уши. И съответно производителите на шоколад предлагат продуктите си за Великден ги правят с формата на билби.

Великден в Русия

Традициите в Русия като източноправославна държава много се доближават до нашите. За руснаците Великден е най-обичаният празник в годината и не случайно е наричан „Цар на дните”. Малко преди полунощ в събота, хората обличат най-новите си и хубави дрехи и отиват на църква. Също както в България, те чакат благодатния огън точно в 12 часа, от който си запалват свещта и с нея обикалят храма.

На празничната трапеза по традиция домакинята трябва да сложи толкова ястия, колкото са били дните от най-продължителния пост през годината.

Пъстроцветните яйца, подредени в кошнички или купи със свежа зеленина, са задължителна част от подготовката и украсата за великденската маса.

 

Източник: purvite7.bg

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top