fbpx
Начало » Бакалавър » Как да финансирате образованието си

Как да финансирате образованието си

  • netpro
  • 27 мар. 2015
  •  Коментарите са изключени за Как да финансирате образованието си
money 1

1. Кандидатствайте за заем. Изглежда страшно, но е нормален начин да финансирате всяко едно начинание. Ако кандидатствате в държава, където се отпускат държавни заеми, не се чудете, но същевременно добре обмислете условията при които го взимате и дали си струва.

2. Кандидатствайте за стипендии. Дори да не сте открили официално обявени стипендии в университета, където искате да учите, попитайте консултанта по приема дали има. Не всички стипендии се обявяват в интернет.

3. Потърсете неправителствени организации, които отпускат стипендии.  Може да потърсите стипендии и от външни институции. QS Например всяка година отпускат няколко стипендии за международни студенти.

4. Не се притеснявайте да признаете, че ви е трудно да финансирате обучението си. Фактът е, че голяма част от стипендиите, които се отпускат от корпоративни или институционални дарители остават неусвоени, защото студентите се притесняват да кандидатстват и мислят, че няма да покрият изискванията.

5. Кандидатствайте в повече държави и повече университети. Това ви дава шанс до по-голяма база данни и възможността поне някъде да се появи възможност да допълнително финансиране на образованието ви.

6. Преговаряйте. Колкото и необичайно да ви звучи, доста от университетите са склонни да преговарят с бъдещите си студенти относно условията за обучението. Така че нищо не ви пречи, да попитате какви други финансови оферти могат да ви предложат.

7. Потърсете други опции. Не винаги мечтания  университет ви предоставя най-добрите финансови условия (а и академични). Така че потърсете отново.

8. Потърси университет, който е близо до дома. Така няма да се налага да даваш допълнителни средства за квартира и консумативи, а спестеното може да инвестираш в образованието си. Не всеки западен университет, в който би отишъл, предлага образование по-различно от това в родната ти страна.

9. Играй с данъците. Провери например какви да възможностите да си възстановяваш ДДСто от покупките, които си направил в страната, където отиваш да учиш. Има компании, чиято дейност е концентрирана в това и могат да ти помогнат да оптимизираш разходите си.

10. Попитай експертите. Във всяка област си има хора, които са натрупали повече опит от теб и могат да ти дадат добри съвети как да постъпиш, за да плащаш по-малко. Понякога е по-евтино да платиш на някой да ти даде съвет.

11. Избери държава с приемлив за теб стандарт. Много студенти не издържат на жизнения стандарт в държавата, в която са решили да учат (например в Дания) . Подготви се предварително какви разходи ще са ти необходими и ако прецениш, че още от сега не може да ги покриеш, по-добре потърси други варианти.

12. Не се отчайвай. Ако не успееш сега да намериш решение, то знай, че това може да стане догодина или след това. Животът е пред теб, а малките трудности в началото само ще ти дават стимул да продължите напред. Нали казват, че няма невъзможни неща.

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top