fbpx
Начало » Любопитно » Как да учим по-ефективно чужд език

Как да учим по-ефективно чужд език

  • netpro
  • 10 сеп. 2016
  •  Коментарите са изключени за Как да учим по-ефективно чужд език
chuzhd-ezik-dete-obuchenie-1024x512

„Ученето на чужди езици е трудно и досадно и не е за мен“. Нека Ви убедим в обратното. Ето 10 неща, които ще превърнат това занимание в забавление. Освен това, резултатите скоро ще са на лице.

1. Не се страхувайте.

Като всяко ново начинание, ученето на езици може да бъде плашещо, особено за възрастните. Те се лишават от много нови преживявания от страх да не се изложат. Децата нямат този страх. Те смело и безразсъдно се впускат във всичко, което им привлече интереса. В случая за добро.

2. Отделяйте време за учене всеки ден.

Ще запомните повече ако всеки ден учите по 30 минути, отколкото ако веднъж седмично отделите 5-6 часа.

3. Повтаряйте често наученото.

Може би сте чували, че някои хора си лепят думички на хладилника, други пълнят с тях джобовете си, трети ги записват на електронен носител и ги слушат в колата… Без значение кой метод ще си изберете, важното е често да преговаряте наученото (по възможност с вариации).

4. Поставяйте си малки цели.

Езикът е безбрежен океан, който никога няма да успеете да преплувате. Колкото по-скоро осъзнаете това, толкова по-добре. В това е чарът на езиците – винаги има с какво да те изненедат. Затова си поставайте малки цели – да усъвършенствам 3 предлога, множествено число, минало време… И се радвайте на всеки свой успех!

5. Разберете кой е Вашият стил на учене. 

В най-общи линии стиловете на учене са три – визуален (зрителен), слухов и кинестетичен (двигателен). Добре е да откриете кой е Вашият стил. Това ще Ви помогне да учите по-ефективно. Човек възприема света най-добре по един от трите начина. Другите два са само помощни.

6. Създавайте си възможности.

Не чакайте нещата просто да се случат. Ако искате да научите чужд език, но не живеете в държава, където той се говори, търсете начини да го практикувате – търсете информация в интернет, слушайте музика, общувайте с хора, които говорят този език…

7. Научете повече за хобито си.

Език се учи лесно, когато Ви е интересно. А какво по-интересно от хобито Ви? Използвайте дори началните си познания по езика, за да се обогатявате в области, които представляват интерес за Вас.

8. Спете добре.

Може да Ви се стори странно, но добрият сън означава добра памет, затова не го пренебрегвайте. А ако искате да се сетите за нещо сутринта, прочетете го отново преди да заспите.

9. Спортувайте.

Спортът подпомага възстановяването на мозъчните клетки, а оттам и на паметта. А при ученето на езици тя ще Ви е много необходима!

10. Пътувайте.

Пътуването обогатява. То разкрива богатството и разнообразието на човешкото битие. Пътувайки, Вие ще общувате с много и различни хора и култури, ще разбирате и ще Ви разбират. Това ще бъде допълнителен стимул за ученето на езици и личностното Ви развитие.

 

 

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top