fbpx
Начало » Бакалавър » Как да съчетаваме работа с университет

Как да съчетаваме работа с университет

  • bobi
  • 30 май 2019
  •  Коментарите са изключени за Как да съчетаваме работа с университет

Има няколко категорични предимства на това да работите, докато учите – допълнителни доходи, известна финансова независимост, придобиване на ценни умения в реална работна среда. Всичко това обаче трябва да е правилно съчетано с академичните ви задължения и в най-добрия случай със свободното ви време за спорт, развлечения и социален живот. Ето няколко съвета за справяне със стреса.

  1. Правилно планиране

Планирането е най-важният фактор за успех. Координиране на два различни графика може да е трудно и натоварващо, за да сте винаги навреме за всеки ангажимент. Инвестирането в дневник или планер може да е от голяма полза. За щастие технологиите също предлагат решение на този проблем – съществуват различни календари като Google календар, в който може да вписвате всичките задачи по часове и дни. Приложения като Fantastical пък предлага да въвеждате събития и уговорки чрез гласови команди, без да се налага да ги изписвате ръчно.

  1. Използвайте времето си разумно

Тази точка допълва предната. Когато вече сте начертали в главата си (или на телефона си) плана за седмицата, с всички лекции и работни смени, опитайте се бъдете дисциплинирани по отношение как прекарвате останалото време.

Ако имате два свободни часа преди лекции, използвайте ги да напишете част от курсовата си. Взимайки максимума от малките моменти може да подобри продуктивността ви значително. Със сигурност ще ви е по-полезно да отметнете някаква работа вместо да скролвате из инстаграм в продължение на два часа.

  1. Отделяйте време за себе си

Сред всички ангажименти е важно да подчертаем времето за почивка. Тя ще намали риска от „прегаряне“ или т.нар. „burnout”, който е напълно възможно да ви сполети при силно натоварен график. Винаги се опитвайте да освобождавате време за дейностите, които ви зареждат, било то разходки, срещи с приятели, гледане на сериал или спортуване. Всичко, което ви помага да релаксирате, се отразява добре не само на вашето здраве, но и на продуктивността ви. В стремежа си да свършите всичко е много вероятно да започнете да отхвърляте покани на приятелите ви. Опитвайте се да не го правите, защото така няма да се насладите максимално на преживяването, наречено университет.

  1. Не прекалявайте

Извън университета поемайте само ангажименти, които ще успеете да изпълните. Иначе има вероятност да започнете да се представяте зле в университета. Опитайте се да преборите желанието за повече финанси за сметка на доброто ви здраве и ползотворни академични дейности.

  1. Пазете здравето си

Старайте се да се храните здравословно, да пиете много вода, да се наспивате и да спортувате редовно. Ако комбинирате учене с работа, изразходвате много енергия. Затова е важно да подкрепяте максимално тялото си, вместо да му отнемате допълнително от жизнените сили заради неправилно хранене и недоспиване.

  1. Дръжте хората около вас информирани

Убедете се, че работодателят ви е наясно, че сте студент, и че е отворен в това да ви подкрепя и да ви позволява гъвкавост в работното време. По същия начин уведомете и преподавателите си, че съчетавате университетските си ангажименти с работа. Повечето преподаватели биха проявили разбиране и също биха ви позволили известна гъвкавост с крайните срокове.

Материал на Милена Узунова

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top