fbpx
Начало » Любопитно » Как да се справим с библиотеката?

Как да се справим с библиотеката?

  • bobi
  • 23 февр. 2018
  •  Коментарите са изключени за Как да се справим с библиотеката?

Ако планираш да учиш на запад, библиотеката на университета е едно от местата, в които ще прекарваш повече време, от колкото вероятно ти се иска. Бързо ще намериш любимото ти място за учене, спрямо приоритетите ти – да е тихо, да е близо до кафе машина или някоя колекция от книги.

Дори и да имаш всичките ти необходими материали, много често библиотеката е предпочитано място за учене, защото в повечето случаи е по-лесно да се концентрираш там. От една страна, ще ти е неудобно да си пуснеш да гледаш някой сериал, докато повечето хора около теб учат, от друга бюрата не са много удобни за следобеден сън (но вероятно ще видиш много азиатски студенти да спят в библиотеката – това е част от културата им, според която е нормално да дремнеш по време на работния ден).

Библиотеките са разделени на различни части – за работа в групи (можеш да говириш), тиха (можеш да шептиш, но без да прекаляваш), и безшумна зона (говоренето не е позволено). Изпробвай и трите и виж коя е най-подходящата за теб.

Ако нямаш лаптоп или не искаш да го носиш с теб, в библиотеките има компютри за общо ползване, които можеш да използваш след като въведеш потребителското си име и парола. В зависимост от университета, в който се намираш, може да има система, с която да си запазиш компютър за дадено време. Ако няма такава система, бъди подготвен, че може да ти се наложи да чакаш доста време за да се освободи компютър, особено по време на сесиите. След като намериш мястото, на което ще прекараш следващите няколко часа, не забравяй, че има и други хора, които искат да го използват – не изчезвай за повече от 15-20 минути, ако не искаш някой друг да заеме мястото ти и да остави нещата ти на земята.

Библиотеката не е място за сладки приказки – ако случайно се засечете с някой от съквартирантите ви или с някой, който не сте виждали от седмици, не започвайте дълъг диалог, дори и да шептите. Ако наистина имате да си кажете нещо важно – излезте в коридора. Така няма да пречите на останалите в библиотеката, които се опитват да учат, а  ще може да проведете по-смислен разговор с познатия ви.

Ако знаете, че всички шумове, които околните правят, ще ви дразнят и ще ви пречат да свършите задачите си, бъдете подготвени – носете си слушалки. Пуснете си някой микс с музика за концентрация и  вероятно ще бъдете по-продуктивни от обикновено.

Библиотеката е място, в което ще намериш почти всички необходими ресурси, за курса ти  от статии в журнали до книги и учебници. Някои от материалите са налични само като физическо копие, други само в електронен вариант, но в повечето случаи и двата варианта са на ваше разположение.

Електронните материали са особено полезни, ако всички копия от необходимата ви книга са заети или ако няма как да отидете физически до библиотеката (например защото сте решили да пишете есето си по време на Коледната ваканция в България). Ако няма налични копия от необходимата ви книга, в повечето университетски библиотеки, има опция да ‘повикате’ някое от копията. Това значи, че човекът, който я е заел ще поучи имейл от системата, с указание да я върне след като първоначалният му срок за заемане отмине.

Ако вие сте взели някоя книга и никой не я потърси, след изтичането на първоначалния срок (обикновено седмица), ще може да я обновявате за още седмица, докато някой не я поиска. Ако не върнете книга на време, ще бъдете таксувани за всеки ден закъснение, а ако не платите глобите си, университетът може да ви откаже да ви издаде  диплома за завършено образование.

Намирането на книга в огромната библиотека не е трудна задача. В онлайн портала на библиотеката задавате ключови думи – част от заглавието, темата, от която се интересувате, или името на автора. След като порталът зареди списък с резултатите, може или директно да намерите онлайн варианта или да запишете номера на книгата и да отидете да вземете физическото копие. В библиотеката ще намерите и компютри, с които единственото нещо, което може да правите е да търсите книги в директорията на университета.

Щом вземете книгата, която ви е необходима, с помощта на студентския ви номер и специален ПИН за библиотеката, трябва да я чекирате на специални машини, които най-често се намира на входа на библиотеката. Връщането също става чрез подобни машини.

Друго важно нещо, което може да намерите на сайта на библиотеката, или да попитате някой от библиотекарите, е помощ при описването на референциите, които използвате при работата си. Всеки университет се придържа към конкретен стил и е много важно строго да следвате указанията му. Има онлайн инструменти, които ще ви помогнат да се уверите, че сте направили всичко правилно, но не забравяйте да оставите време след като напишете есето си, за да проверите и списъка с референции.

Текст: Юлия Кошаревска

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top