fbpx
Начало » Любопитно » Как да се представим добре на интервю за работа

Как да се представим добре на интервю за работа

  • netpro
  • 14 мар. 2017
  •  Коментарите са изключени за Как да се представим добре на интервю за работа
05e0e60

Човек и добре да живее, пораства и започва да плаща сметки. При много хора това се случва след като завършат образованието си, при други – докато са студенти, а при трети се налага дори и преди това. Неслучайно поговорката гласи, че две неща са неизбежни в живота и едното от тях са данъците.

Затова трябва и пари, а за парите – работа. И така стигаме до темата на днешния материал. За един млад човек, особено за такъв без много опит, е трудно да се да намери желаната позиция и именно затова е много важно да направи добро впечатление на интервюто за работа.

 Като начало – отидете подходящо облечени

Казвам го като човек, който искрено ненавижда официалните костюми. Трябва обаче да се съобразите с етиката на съответното работно място. Хубаво е да проверите предварително какъв е той. Няма никакъв проблем и да попитате, когато ви поканят. Никой няма да го сметне за странно. В сектори като правото, търговията, финансите, администрацията и др. е приет по-официалният стил на обличане. От друга страна, в маркетинга, журналистиката и въобще за всякаква креативна дейност обикновено се допуска по свободен избор на дрехи.

 Дръжте се като истински бизнесмени

Когато отидете на интервюто срещу вас ще стои истински професионалист. Дори и младите хора не трябва да създават впечатлението на уплашени зайци. Напротив – нека бъдещите ви шефове да видят увереност у вас. Предложете им сделка, на която не могат да откажат. Кажете как точно ще допринесете на компанията. Не се свенете да кажете и какво да очаквате да получите.

Не за парите! Ще стигнете и до тях след малко. Но първо – кажете какво очаквате да получите като развитие, като нови умения… Това ще покаже, че сте наистина мотивирани да останете там дългосрочно.

 Стигнахме и до парите

Очевидно ще трябва да си направите малко проучване. Когато ви попитат каква заплата очаквате – отговорът има значение. Трябва да имате реална представа за себе си, но и да си дадете конкурентна “цена”.

Проверката в Гугъл не винаги е много добра идея. Мрежата е пълна със сърдити и чувстващи се вечно недооценени хора. Най-реална представа за заплатите могат да ви дадат хора, работещи в съответния сектор. Винаги е малко странно да попиташ някого “колко получава”, но може да попитате същото по по-дискретен начин.

 Усмихвайте се и се дръжте естествено (ако може – и двете едновременно)

Е, не толкова естествено… все пак трябва да ви вземат на работа. Но – разбрахте какво имам предвид. Отпуснете се и говорете свободно. Отново не се свенете на задавате въпроси – с това ще направите добро впечатление. В зависимост от ситуацията, може да се пошегувате с нещо (за предпочитане да не е на гърба на интервюиращия).

Демонстрирайте позитивно отношение към работата и живота. Подчертайте, че сте там, за да се развивате, а не защото отчаяно търсите работа. Не забравяйте, че уменията се учат, но характерът си остава същият. Трябва да покажете, че сте интересен човек, който може да бъде ценен и като личност, не само като професионалист.

 материал на Йордан Карапенчев

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top