fbpx
Начало » България » Как да се преборим с демографската криза

Как да се преборим с демографската криза

  • netpro
  • 19 апр. 2017
  •  Коментарите са изключени за Как да се преборим с демографската криза
c6d88a2b34153f7819377881ae4fcc53

Всяка година говорим за това, че университетите обявяват повече места отколкото са кандидат-студентите. Освен сбърканата методология за финансиране и крайно занижените критерии за финансиране има и една обективна причина за този проблем: демографската криза. От края на 80-те години у нас има тенденция за намаляване на населението, която вече се отразява негативно на образователната система и на икономиката.

Говорейки за проблемите в тях, трябва да говорим и за демографската криза, защото нещата са неразривно свързани. Има някои митове около тази криза, които трябва да развенчаем и някои идеи за подобряване, които трябва да обсъдим.

Демокрацията ли докара кризата?

За да се развива едно общество, едно семейство трябва да има средно по 2,1 деца. Още през соц-а България пада под този минимум. През края на 80-те години се раждат по около 1,8-1,9 деца в семейство. Действително, през 90-те този показател пада още повече – до около 1,3 през най-тежката 1997 година. Днес обаче има известно повишение – в семейство има средно по около 1,5 деца и тенденцията е за (макар и бавно) увеличение.

Населението обаче намалява все по-бързо…. Защо това е така?

Големият “злосторник” е емиграцията

Раждаемостта в България е на сходни нива с тези в цяла Западна Европа. Може би единствено Ирландия и предимно мюсюлманските Босна и Албания имат естествено нарастващо население. Проблемът на България е емиграцията. Да, и ниската раждаемост, но основно емиграцията. Въпросът е как можем да задържим младите хора в България.

Икономиката не е всичко

Много често казваме, че когато жизнения стандарт в България се оправи, младите щели да се върнат. Това не е съвсем така. Първо – в България не се живее толкова лошо. В никой друг исторически период не е имало повече свобода и повече възможности за развитие. Средният българин живее „по-зле“, защото е по-възрастен, по-болен и по-далеч от децата си, в сравнение със средния европеец. Това го прави и по-нещастен.

Икономиката никога няма да се оправи, докато не излезем от демографската криза. IT секторът, аутсоргинга, инженерните компании изпитват драматична нужда от още кадри. Липсата на млади хора спира икономическото ни развитие и това не може да се промени само, че едва тогава да се връщат емигрантите.

Трябва да си сменим чипа

Колкото и да се изложи царя, каза едно вярно нещо. Трябва да си сменим чипа. Не може родители да ръчкат децата си към емиграция цял живот и после да са нещастни, че „системата“ ги лишила от тях. Образованието в чужбина е страхотен избор, но не е задължително стъпало към емиграране.

Срещал съм родители, които искат детето им да учи примерно в Англия или Германия или някъде там… Да запише я право, я ядрена физика – няма значение какво точно… Единственото важно е като завърши да остане там и „да си оправи живота“.

Така обаче не става. Колко щастлив може да бъде един човек, който прекъсне всичките си контакти с родното си място и остави възрастните си родители сами. Нима това не изисква огромен изначален компромис? Огромно усилие, което – ако бе хвърлено в Родината – можеше да доведе до истинска промяна.

 

 

материал на Йордан Карапенчев

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top