fbpx
Начало » Бакалавър » Как да помогна на детето си, което иска да учи в чужбина? – (част 2)

Как да помогна на детето си, което иска да учи в чужбина? – (част 2)

  • netpro
  • 22 ян. 2016
  •  Коментарите са изключени за Как да помогна на детето си, което иска да учи в чужбина? – (част 2)
parents

Подгответе се за предизвикателствата

Ученето в чужбина е невероятно преживяване, оставащо отпечатък за цял живот. Всеки преминал през това предизвикателство, отнася със себе си много – и позитиви и негативи.

В случай, че стигнете до извода, че вашето дете иска и е готово да учи в чужбина, то вие трябва да сте на първо място горди и уверени в неговия успех.

Разбира се, бъдете и от помощ и подкрепяйте детето, като го подготвяте постепенно за предизвикателствата, които го очакват – различен език, различна култура, различни социални норми, различен стандарт на живот, и още и още… Истина е, че не може да се подготвите за всичко, но колкото повече информация имате и колкото повече сте говорили за подробностите, колкото повече опит сте споделили с деца, които са минали по този път, толкова по-малко ще са изненадите в последствие.

Изборът на специалност

Не са рядко случаите, при които се прави избор на специалност, не защото тя ни е на сърцето и бихме искали да я практикуваме цял живот. Причините за това са различни. Например, че това е била професия – неосъществена мечта на нашите родители или просто защото е много добре платена, възможен е и друг сценарий – мислех си, че искам да уча и работя това, но когато навлязох в детайлите, разбрах, че не е за мен. Нито един от изброените варианти не е желателен, има начини да бъдат избегнати.

Скъпи родители, оставете децата си да следват своите мечти, а не вашите! Разбира се, важно е професията да е перспективна и доходоносна, но ако тя ви доставя удоволствие, много по-лесно ще бъдете сред най-добрите в бранша, което автоматично ще ви направи успешни и ще ви донесе добри доходи.

Всички знаем, че посредствени професионалисти има във всяка професия, нали? И те не са от най-добре печелившите!? Относно това, как да разберем коя е подходящата професия за нашето дете, ако то не е сигурно. Има няколко варианта – тестове за професионално ориентиране, консултиране с професионални консултанти и психолози, експерти по ранно кариерно ориентиране и развитие. Друг много важен момент е да дадем на детето възможност да се докосне до материята на специалността, която планира да учи, преди да прекрачи прага на университета, само така ще сме сигурни, че няма да каже по-късно: „Това не е за мен!“. И не на последно място, ако по време или дори след първата година се разбере категорично, че това не е „неговото/нейното нещо“, не се противете и не настоявайте.  По-добре променете избора, с риск да се загубят година – две, отколкото да се учи 4-5 години специалност, която после никога няма да се практикува.

(следва продължение)

 

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top