fbpx
Начало » България » Как да подготвим ученика за връщането на онлайн обучението

Как да подготвим ученика за връщането на онлайн обучението

  • myotova
  • 23 авг. 2021
  •  Коментарите са изключени за Как да подготвим ученика за връщането на онлайн обучението

Дистанционното образование крие потенциал, от който можем да се възползваме, стига да направим необходимите приготовления.

 

Остава по-малко от месец до началото на новата учебна година. Междувременно страховете, че страната ни ще попадне под влиянието на четвърта вълна от Covid-19, стават все по-основателни. От МОН са се подготвили, като са изработили ясен сценарий, определящ кога е позволено преминаването към дистанционна форма на обучение.

Според плановете на министерството към онлайн обучение преминават първо учениците от VIII до XII клас, след това тези между V и VII клас, а най-накрая учениците от I до IV клас. Именно за най-малките присъствената форма на обучение се оказва най-наложителна и ефективна, смятат от МОН. Преминаването на чертата от 250 заболели на 100 000 души дневно активира плана за преминаване към онлайн формата на преподаване.

Експертите са почти единодушни, че септември и октомври ще се сблъскаме с ръст на заболеваемостта, а появата на пета вълна в началото на идната година е доста вероятно. Така идва въпросът – подготвени ли са родителите за онлайн образованието и извадили ли са поуки от предходните преминавания към учене от вкъщи?

Истината е, че много от влошените резултати на учениците, в следствие на онлайн обучението, се дължат не толкова на него, колкото на условията, в които учат децата у дома си.

За да се възползват максимално от новата форма на обучение, родителите трябва да свършат някои неща предварително.

Онлайн обучението изисква връзка с интернет и някаква форма на мобилно устройство с екран, камера и микрофон. Така често изборът е дали детето да учи от таблет, смартфон, лаптоп или настолен компютър.

За много родители смартфонът и таблетът представляват добър избор, който е съобразен с бюджета им. Истината е, че онлайн обучението се осъществява най-ефективно с лаптоп или настолен компютър.

Писането на клавиатура, работата с по-голям екран и възможността за използване на повече функции правят лаптопа изключително добър избор.

Компютърът предоставя на детето важни възможности. На него то може да се научи да програмира или да обработва изображения на Photoshop. По-късно тези умения ще му гарантират лесна реализация, защото ИТ сферата е една от най-добре заплатените у нас, но и с най-голям недостиг на кадри.

Програмирането и придобиването на опит с различни програми не може да стане на таблет или смартфон.

Един от най-големите проблеми на онлайн образованието у нас бе, че често ученикът влизаше в час директно от леглото.

Редица научни изследвания показват, че възможността на човек да запомня и научава нова информация е ниска директно след ставане от сън.

Разхвърляната стая и ученето от леглото пречат на максималната ефективност на учебния процес и са предпоставка за разконцентрация.

Родителите трябва да гарантират, че учениците им ще стават минимум половин час преди началото на учебните занятия. Добре е времето за събуждане да е едно и също, като така детето ще настрои по-лесно биологичния си часовник.

Учениците трябва да учат седнали удобно, но в изправена поза. Те трябва да имат добре обособено и подредено място. Обстановката, в която се учи, трябва да е тиха и близка до тази в класната стая.

Това е може би най-важният компонент от уравнението, гарантиращо качествено дистанционно обучение.

Родителите трябва да се запознаят с различните възможности за блокиране на сайтове. Бърза проверка в интернет е достатъчна, за да се открият т.нар. уебсайт-блокъри. Те позволяват блокирането на сайтове за определен период от време.

Добре е да се запознаете с онлайн навиците на вашия ученик в свободното му време. Така по-лесно ще ограничите сайтовете, които го разконцентрират. Основният заподозрян тук са социалните мрежи и приложенията за комуникация, като Discord. Учениците често ги ползват не само, за да „говорят в час“, но и за да си подсказват.

Добре е да потърсите приложение, което може да блокира временно използването на записани в компютъра или мобилното устройство програми за комуникация.

Премахвайки опцията за използване на социалните мрежи, любимите сайтове, игрите и онлайн методите за „говорене в час“ вие си гарантирате, че ученикът ви няма да се разконцентрира и ще може да учи максимално добре.

Не трябва да бъдете твърде строги. Добре е да спирате блокирането след края на учебния ден. Трябва обаче да гарантирате, че ученикът ви ще има време за писане на домашни и учене след часовете. За целта трябва да поставите ясен разграничител между учебното и свободното му време.

Когато изпълните необходимите условие, ще може да се възползвате и от всички позитиви на онлайн обучението. То е по-интерактивно и предлага по-голям набор от възможности за учене. Наред с това компютърът предоставя множество възможности за трупане и развитие на опит, които може да е много ценен в живота на ученика като възрастен.

Източник: dir.bg

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top