fbpx
Начало » България » Как да подготвим детето си за училище след дългата ваканция

Как да подготвим детето си за училище след дългата ваканция

  • netpro
  • 07 сеп. 2016
  •  Коментарите са изключени за Как да подготвим детето си за училище след дългата ваканция
92284297

Наближаването на новата учебна година обикновено носи със себе си не само положителни емоции. За много ученици и техните родители завръщането в училище е свързано със стрес и безпокойство. Ученическите тревоги, най-често предизвикани от трудния преход между безгрижното лято и учебния график, могат да доведат до потиснатост, болки в главата, раздразнителност и бягане от училище. Ето защо подготвихме 5 съвета към родителите, с които по-лесно да се справят с безпокойството на детето си и да му помогнат да преодолее притесненията от започването на училище отново.

1.       Погрижете се за основните неща.

Подсигурете на детето си достатъчно сън. Уверете се, че то се храни редовно и здравословно. Дайте му свобода да тренира. Когато съзнанието и тялото на ученика са подхранени, връщането в училище е по-лесно.

2.       Проявете разбиране.

Подтиквайте го да говори за страховете си. Изслушвайте го. Има множество добри възможности за разговори с детето ви – докато сте в колата, по време на вечеря или докато чакате на опашка. Небрежните ежедневни ситуации ще накарат ученика да бъде по-отворен пред вас.

3.       Предложете решение.

Когато вече знаете за притеснението, предложете план за действие. Децата и тийнейджърите понякога се съмняват във възможностите си за справяне с проблеми.  Когато му представте определен начин за действие, ще намалите напрежението. Задайте му въпроса: Ако най-лошото се случи, какво би направил/а? Така ще го научите да реагира рационално на стресови ситуации.

4.       Фокусирайте се върху положителното.

След като вече имате план за действие,  насърчавайте детето си да насочи вниманието си към положителния аспект на ситуацията. Попитайте го кои са нещата, за които е развълнувано за първия учебен ден. Със сигурност в съзнанието му има много забавни и оптимистични представи за училището.

5.       Обърнете внимание на собственото си поведение.

За много родители започването на новата учебна година е по-стресиращо преживяване отколкото за самите ученици. Децата взимат пример от вас, затова се старайте да бъдете спокойни и уверени. Когато изпращате детето си сутринта, го направете ведро и с усмивка!

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top