fbpx
Начало » Любопитно » Как да подберем подходяща снимка за CV-то си?

Как да подберем подходяща снимка за CV-то си?

  • netpro
  • 27 ян. 2017
  •  Коментарите са изключени за Как да подберем подходяща снимка за CV-то си?
cv

За това как да напишем атрактивно за потенциалния работодател CV и мотивационно писмо вече сме говорили на страниците на нашия сайт. Писането обаче, колкото и да не ви се вярва, е по-лесната от двете задачи, с които трябва да се справите успешно, за да направите добро първо впечатление там, където то е необходимо.

Наясно сте, че, когато една компания търси кадри, за да разшири екипа си, в ерата на интернет отдел „Човешки ресурси“ получава понякога и по няколко хиляди кандидатури за едно място. Следователно, няма как всички тези потенциални служители да бъдат поканени на интервю. А колкото и голямо желание да имат HR-ите да изберат безпристрастно най-добрите сред тях, без да са ги виждали на живо, все пак и те са хора и това е почти невъзможно.

След като изяснихме, че безпристрастността не съществува, нека видим как можем да манипулираме пристрастията, за да получите поне покана за интервю (за това дали ще получите мястото отговаряте единствено вие). Ето някои съвети, които ще ви помогнат да се доближите максимално до поканата:

1.      Дори и да не е задължително, приложете снимка към CV-то

Не всички работодатели го поставят като задължително условие, а факт е, че не е и особено приятно да изпращате ваше изображение на напълно непознати хора, но е вярно и, че визуализацията е много важна, особено при първо впечатление. Ако изпратите приветлива снимка, която да подкрепи вашата атрактивна автобиография и мотивационно писмо, сте вече крачка напред от останалите кандидати.

2.      За различните позиции предвидете различни снимки

Не е все едно дали искате да бъдете стюардеса, рецепционист в ски-клуб или детски аниматор например. Ако трябва, обърнете се към професионален фотограф- всяко фотостудио, в което правят паспортни снимки, разполага с човек, който може да ви посъветва.

3.      Снимка в цял ръст

Това е единият от вариантите, които могат да бъдат изисквани от работодателя. Обикновено това се случва за позиции, които предполагат пряк контакт с важни клиенти и е важно да изглеждате по един или друг начин, за да се впишете в стандартите на компанията. В никакъв случай не избирайте снимка от ваканция или почивка, колкото и да ги харесвате. Не е добре да сложите и такава, на която сте прекалено разголени или с прекалено много дрехи (имам предвид дебели палта или обемни якета). Изберете изображение, на което единият ви крак е малко пред другия и сте леко в профил. На снимката е добре да сте приветливи, но не и широко засмени.

4.      Снимка в близък план

Не избирайте паспортна снимка. Тя е много стандартна, а и рядко някой изглежда добре на този вид кадри. И тук важи правилото за усмивката- не е добра идея да гледате прекалено сериозно, но е също толкова лоша и да сте с усмивка тип „покажи всички зъби“.

5.      Ако носите очила, си направете няколко снимки

Възможно е, особено ако използвате светкавица, очилата ви да дадат отблясъци, от които дори Photoshop, колкото и гениална програма да е, трудно ще ви спаси. Затова направете повече кадри, за да имате от какво да избирате.

6.      И, за финал, не прекалявайте с обработката

Идеята не е да имате професионални кадри, на които да изглеждате перфектно и да нямате никакви недостатъци. Важно е да изглеждате уверени, естествени и надеждни. Което, съгласете се с мен, твърде обработените снимки не излъчват.

 

 

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top