fbpx
Начало » Бакалавър » Как да оцелеем в Студентски град?

Как да оцелеем в Студентски град?

  • netpro
  • 07 ное. 2016
  •  Коментарите са изключени за Как да оцелеем в Студентски град?

Преместването в общежитие е едно от най-емоционалните преживявания в началото на студентския живот. Митове и легенди за Студентски град се разнасят от уста на уста и, в зависимост от разказвача, мястото е или абсолютен рай, или напротив – ад, в който на всеки ъгъл ви дебнат поне по десет опасности.

Честно казано, аз не съм живяла в Студентски град, но годините преки наблюдения ми дават възможност да споделя с вас това, което, според мен, ще ви е изключително необходимо, за да оцелеете там.

Капани за хлебарки. В някои от по-старите блокове това е вашето най-важно оръжие. Капани, „къщички“, лентички, кубчета- всякакъв вид отрова срещу тях ще ви е необходима за неравностойната битка. И пак не съм сигурна, че ще излезете победители.

Котлон. От онези, старите, туристически котлончета на ток, които някога родителите ни са си носили, за да приготвят кафе, когато са на почивка. Помолете ги да го извадят от архива и да се уверят, че работи. Ще ви е особено полезен.

Тапи за уши. Студентски град никога не спи. Шумът е навсякъде- от съквартирантите отгоре, отдолу и отстрани, от дискотеките покрай блока… Така че понякога тапите са единственият начин да попрочетете на спокойствие някоя информация, за да вържете тройката на утрешния изпит или да поспите малко.

Ароматизатор. По възможност силен. Защото както и шумът, така и ароматите, са навсякъде и са доста…разнообразни.

Нещо за самоотбрана – спрей, електрошокова палка, но не и пистолет или нож- все пак целта не е да убиете човек, а да имате възможност да се защитите при нужда.

Хладилник. Не се шегувам. Всичко, което ще намерите в стаите, е легло, стол и бюро. Ако се разбирате със съквартирантите, бихте могли за неголяма сума да си купите един на старо. Помислете обаче и за някой МРАЗ от архива, върхи работа на първо време.

Достатъчно дрехи. Това, вероятно, на пръв поглед ви изглежда нелогично. В общежитията обаче няма перални, а рядко има къде да разпънете сушилка за дрехите, които перете на ръка (все пак на около 20 квадратни метра живеят трима души). За сметка на това пък има обществени перални, като количеството дрехи, които можете да занесете там е приблизително един средноголям сак. Така че, докато го пълните, е важно да имате какво да облечете. А не забравяйте да си вземете и минимум два комплекта чаршафи.

Кутия с инструменти. Отвертка, клещи, уплътняваща лента… В общежитията често нещо се чупи- дръжка на врата, панта на гардероб и каквото още се сетите, а дограмата невинаги е добре уплътнена. Да разчитате на майсторите там обаче би било само загуба на време и нерви, а и няма как да прескочите дребната глоба и конското на домакинката. Така че, подгответе се.

Банкова сметка. Не е добра идея да държите всичките си пари в брой под дюшека, в буркан или в чекмеджето на бюрото. Причините, мисля, са ясни.

И така, нека вре пак ви успокоя- не се връщате 100 години назад, не отивате в първобитно общество и има от къде да си набавите всичко необходимо. По-добре е обаче да тръгнете подготвени, за да си спестите поне част от стреса през първите седмици на студентския живот.

 Приятно прекарване в Студентски град!

Ева Дончева

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top