fbpx
Начало » Любопитно » Как да напишете перфектното мотивационно писмо

Как да напишете перфектното мотивационно писмо

  • netpro
  • 17 май 2017
  •  Коментарите са изключени за Как да напишете перфектното мотивационно писмо
4589601-motivation-pics

При кандидатстването за работа значение имат не само образователните квалификации или дългият трудов стаж. Не ме разбирайте погрешно – всички тези неща помагат, но не са всичко. Вече все по-често се говори за т.нар. “меки умения”. Това как ще се представиш, дали си комуникативен, дали можеш да работиш в екип и т.н. И първото нещо, което разкрива въпросните умения пред работодателя е мотивационното писмо. Затова е много важно то да бъде написано правилно и убедително.

За перфектното мотивационно писмо са нужни няколко неща: 

1. Трябва да си напишете мотивационното писмо сами

Защото на всички HR-и им е втръснало от копирани неща от интернет. Ама буквално втръснало. Хората вече ги знаят наизуст и веднага ще познаят откъде сте го взели. Дори и “малко да го преработите”. Бъдете себе се си и проявете креативност. Това ще ви помогне и ще ви отличи от другите кандидати. Не използвайте прекалено много шаблони (с които изобилстват текстовете в интернет), а подчертайте собствения си стил.

2. Напишете различни писма за различните обяви

Добре, да приемем, че сте написали едно мотивационно писмо. Сега трябва още едно. И после трето. И така за колкото места смятате да кандидатствате. Едно стандартно нещо за всички просто не е ОК. Проучете накратко компанията, в която искате да отидете и обвържете техния бизнес с вашата мотивация. Това ще покаже още от самото начало, че сте склонни да положите усилия и да поработите, за да постигнете желания резултат. Това е качество, което се цени от работодателите и ще бъде забелязано от всеки добър HR.

3. Не прекалявайте с хвалбите

Народът има една поговорка: “На стар краставичар – краставица ще продава”. Не изпадайте в такава ситуация. Хубаво е да изтъкнете някои свои компетенции, но не забравяйте, че говорите с истински професионалисти, които вероятно имат доста повече опит в съответния бранш. Акцентирайте на това, че искате да научите нещо ново за бизнеса, а не върху това, че сте “много умни и много знаете”. “Те” знаят повече от вас, уверявам ви.

4. Не се молете, а предлагайте

Не подхождайте от позицията на отчаян човек, който на всяка цена иска нещичко. Това издава ниско самочувствие. Трябва да подходите уверено и да направите взаимноизгодно предложение на бъдещия ви работодател. Нека стане ясно, че компанията ще спечели от вашето присъствие там… а не, че ще си помогнете с финансите за лятото. Никой не се интересува особено от второто. Но ако кажете, че ще да допринесете за по-доброто обслужване на клиентите (примерно), нещата започват да звучат другояче.

5. Бъдете честни – това си личи

Разбира се, не трябва да изпадате и в другата крайност. Да превъзнасяте компанията и да обясните как детската ви мечта е да работите там. Това просто звучи неискрено. Пишете учтиво, уважително, но непринудено и избягвайте крайностите.

Като говорим за честност – ако нямате опит – не се срамувайте да кажете, че нямате. Но подчертайте, че искате точно там да започнете да го трупате. Ако имате нужда от напътствия (имате, така или иначе) – отново си кажете. Но подчертайте, че цените именно напътствията на бъдещия работодател.

материал на Йордан Карапенчев

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top