fbpx
Начало » България » Как гласуват студенти и ученици?

Как гласуват студенти и ученици?

  • netpro
  • 18 окт. 2016
  •  Коментарите са изключени за Как гласуват студенти и ученици?
618x455

Един от проблемите, които най-често вълнуват студентите и учениците (навършили пълнолетие), е как да гласуват, когато са далече от родния си град или държава. В училищата и университетите не си правят труда да информират младите хора за възможностите, така че настъпва ново Велико преселение всеки път, когато има избори. С единствената цел да ви спестя малко време, много нерви и някой и друг лев, събирам за вас начините да подадете гласа си възможно най-бързо, без стрес, или поне без такъв, породен от минаването на стотици километри само заради едната бюлетина.

Как да гласувате, ако сте ученик/студент в друг град?

Необходими са ви студентска/ученическа книжка, заверена за текущия семестър от учебно заведение или филиал на такова в града, в който ще гласувате, и лична карта. Със студентската/ученическата  книжка можете да отидете в избрана от вас изборна секция на територията на града. Тоест, не е задължително да гласувате в квартала, където живеете. Това е важно уточнение най-вече за местата, където има струпване на повече студенти. Във всички избирателни секции има допълнителен избирателен списък, където ще запишат данните ви. Ще ви дадат да попълните и декларация, в която заявявате, че не сте гласували вече и че до края на изборния ден няма да гласувате в друга секция. Студентската/ ученическата книжка ще остане заедно с личната ви карта при представителите на СИК и ще си получите обратно и двата документа, когато приключите с гласуването.

Как да гласувате, ако сте студент/ученик в чужбина?

 

Първо трябва да проверите в кои населени места в държавата, където се намирате, има избирателни секции и какви са адресите им. Най-лесният начин да го направите е да потърсите информация на сайта на Министерство на външните работи. Също от там можете да изтеглите и необходимото ви заявление за гласуване. В него се попълват личните ви данни, българския постоянен адрес и настоящия в държавата, в която ще гласувате. Заявления могат да се подават онлайн, лично или по пощата, като това трябва да се случи най-малко 30 дни преди датата на изборите. Важно е да посочите населеното място, в което се намира посолството/консулството на България, в което желаете да гласувате. 

 

Автор: Евелина Дончева

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top