fbpx
Начало » Любопитно » Какво прави децата успешни, когато пораснат?

Какво прави децата успешни, когато пораснат?

Резултати от 40-годишно психологическо изследване

 

Упоритостта е най-важната черта от характера на детето, която в бъдеще ще му носи успех. Това търдят психолози в изследване, публикувано в научното издание Developmental Psychology, за което разказва британският „Телеграф“.

Според психолозите упорството трябва да се проявява в конструктивен план – като способност да имаш собствено мнение и да се съпротивляваш на авторитаризма.

Такива са изводите от дългогодишно изследване на 745 деца, започнало през 1968 г. Тогава средната възраст на наблюдаваните деца била 11, 9 г., 49, 9% били момичета. В края на изследването през 2008 г. средната възраст на групата била 51, 8 г., а жените – 53,3%.

Психолозите са оценявали как влияят социално-икономическият статус на родителите, детският интелект, успехът в училище и характеристиките на поведението (внимание, отговорност, прилежност, оптимизъм и песимисъм, спазване на правилата и пр.) върху професионалните успехи и доходите на вече порасналите деца.

Така открили безспорна връзка между отговорността, съпротивата срещу „властта“ и прилежността в миналото с кариерните успехи в бъдеще. Психолозите отбелязват, че изследването им не позволява да откроят какво е най-решаващо за успеха – желанието за кариера или финансовият интерес.

Източник: manager.bg

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top