fbpx
Начало » Любопитно » Какво означава да бъдеш беден в Европа днес?

Какво означава да бъдеш беден в Европа днес?

  • bobi
  • 19 авг. 2019
  •  Коментарите са изключени за Какво означава да бъдеш беден в Европа днес?

Погледнато от една страна светът днес е много по-богат, отколкото преди. Преди може да се каже, че малката група на т.нар. елит е живяла в условия, които днес биха били категоризирани като „крайна бедност“. Днес значително по-малка част от света живее в подобни условия, а броят на тези хора продължава да намалява, пише Euronews в свой анализ по темата.

По данни на Световната банка към 1990 година в „крайна бедност“ живеят 1,9 милиарда души или 36% от населението на света. Към 2018 година това се отнася за 650 милиона души или за 8,6% от всички хора.

До голяма степен това намаление се дължи на прогреса на Китай и Южна Азия, където населението за последните няколко десетилетия забогатява осезаемо. Но не може да се каже същото за Субсахарска Африка, където броят на хората, живеещи в нищета, расте.

Като „крайно бедни“ могат да бъдат определени хора, които разполагат с под 1,90 щатски долара или 1,71 евро на ден. Според тази граница Европа и другите по-развити части на света трудно влизат в тази категория.

От Euronews обаче обръщат внимание на това, че тези изчисления отразяват само разполагаемия доход, но не и разходите за живот на съответните места. Заради това се посочва, че на Стария континент доходите са по-високи, но същото важи и за разходите на живот.

За да избегнат подобно изкривяване на данните от Световната банка са въвели система, която поставя т.нар. „линии на бедност“ за различните категории държави. Те варират в зависимост от средното ниво на доходите в дадена страна. За повечето членки на Европейския съюз (ЕС) линията на бедност е 5,50 долара или 4,96 евро на ден.

Спрямо този подход от Евростат отчитат, че към 2017 година 22,4% в ЕС или 113 милиона души са в риск от бедност или социално изключване. Най-голям дял тази група има в България – това се отнася за 38,9% от населението. Същото важи за 36,7% от живеещите в Румъния и за 26,6% от тези във Великобритания.

Нещо повече – от Euronews посочват, че преди се заетостта се смяташе за гаранция за излизане от тази рискова група. Но днес много експерти твърдят, че сега ситуацията изглежда по друг начин.

„Виждаме бум на работодатели, които не гарантират сигурност. Все повече хора работят, но наистина се борят да свържат двата края преди приключването на поредния месец“, казва директорът на European Anti-Poverty Network (EAPN) Лео Уилямс.

В началото на годината EAPN, която представя множество различни организации, публикува обширен доклад за бедността в ЕС.

В него се посочва, че в стратегията Europe 2020, приета през 2010 година и целяща постигането на растеж и по-голяма заетост, се залага за последното десетилетие 20 милиона души да бъдат изключени от рисковата категория. Реално обаче последните данни говорят, че това е било постигнато за около 5 милиона души.

От EAPN насочват вниманието към необходимостта от възприемането на нова стратегия, която този път да не бъде насочена само към борбата с бедността, но и към тази с нарастващото неравенство.

Източник: https://money.bg

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top