fbpx
Начало » Любопитно » Какво ми се щеше да знам преди да замина да уча в чужбина

Какво ми се щеше да знам преди да замина да уча в чужбина

  • bobi
  • 18 ян. 2023
  •  Коментарите са изключени за Какво ми се щеше да знам преди да замина да уча в чужбина

Вероятно едно от най-вълнуващите неща, които може да направите след като завършите училище, е да заминете да учите в чужбина. В първите няколко месеца не само ще се запознаете с много нови интересни хора, но и ще трябва да свикнете с новата образователна система, както и с бюрокрацията в чужбина. Бързо ще трябва да научите да се справяте сами с различни неща, за които дори и не сте предполагали, че някога ще се сблъскате.

Ето моят списък с неща, които ми се щеше да знам преди да замина да уча в чужбина.

Храната е различна

Отне ми повече от година (или дори две), за да свикна с храната. Много от продуктите, които познавах и обичах, бяха трудни за намиране, или просто имаха различен вкус. С времето се научих да намирам магазините, които продават българска (или поне балканска) храна. Ще ми се да знаех, че в някои градове има български магазини, а в повечето турски, източноевропейски или дори арабски магазини, може да се намери българско сирене, лютеница, или поне буркан с кисело зеле.

Не си носи тиган

Събирането на багаж преди да заминете за първи път към новата държава може да се окаже наистина голямо предизвикателство. Не знаех какво ще ми трябва, а и мислих, че всичко, което ще ми е необходимо, ще е толкова по-скъпо в Англия, отколкото в България, че ще трябва да събера всичко в 32-килограмовия ми куфар.

За това първото нещо, което трябва да направите е да разберете дали в квартирата ви ще има посуда. Дори и да не е, вероятно би било много по-практично да си купите необходимите неща от бюджетна серия на Ikea или Wilko. Често те са дори по-евтини от еквивалентни продукти, които ще намерите в България.

Вземи си пижама

От друга страна, това, че си взех олекотен юрган в куфара, се оказа изключително добро решение. Пристигнах късно в квартирата си и магазините вече бяха затворени (а и дори и да не бях, едва ли първото нещо, което щях да искам да направя щеше да е да си купувам чаршафи!).

Някои университети ви дават възможността да закупите кутия с всички неща, които ще са ви необходими в първите дни. Тя ще ви очаква в стаята щом пристигнете. Проверете дали това е възможно и във вашето учебно заведение.

Едно от нещата, които реших, че няма да са ми необходими обаче, беше пижама с дълги ръкави. Заминавайки от София, където беше 32 градуса, кацнах в Лондон, където температурата беше 13. И така едно от първите неща, които си купих, беше дебела пижама!

Всички се срамуват да се запознаят с нови хора

Първите дни в университета са много притеснителни, независимо от това дали си местен или чуждестранен студент. Повечето хора са срамежливи в подобни ситуации и не знаят как да завържат разговор. Ако и вие се притеснявате, помнете че всички се намирате в същото положение и просто започнете разговор с хора, които срещате в курса ви или извън него. Някои от тях може би ще ви станат близки приятели.

Планирането на време и вземането на почивка

Важно е да планирате времето си добре, за да имате възможност да прочетете необходимата литература и да се подготвите за изпити или курсови работи. Помислете и за извънкласни дейности, които ви допадат, за да развиете нови умения и да се запознаете с различни хора. Но внимавайте да не се претоварите и нагърбвате с прекалено много отговорности и работа и нямате време за почивка. Това ще доведе само до бърнаут.

Поддържането на връзка с приятели

Поддържането на връзки с приятели вкъщи е по-лесно, отколкото е било когато и да е било преди. Социалните мрежи – както личните съобщения, така и неща като Instagram Stories, правят общуването от разстояние по-лесно.

Важно е да намирате време да се чувате с приятелите и семейството си, но е също толкова важно да отделяте време на новите ви приятели. Помнете, че не може да живеете на две места едновременно, но може да се чувате с важните за вас хора и да се уверите, че сте там във важните моменти.

Къде са най-изгодните оферти

В първите дни след като пристигнете в нова страна, вероятно няма да знаете в кои магазини е най-изгодно да се пазарува. Питайте някои от новите ви познати или потърсете информация онлайн.

Освен кои са най-изгодните магазини, направете проучване и къде може да получите студентски отстъпки. Ще се изненадате, че в това число вероятно се включва градския транспорт, фризьорски салони, магазини за дрехи и какво ли още не.

Потърсете и онлайн приложения, които ви дават отстъпка за местни ресторанти. Често те се борят и с ненужното изхвърляне на храна и ви дават възможност да купите ястия изключително изгодно в края на деня.

Наслаждавайте се на приключението

Не забравяйте да се наслаждавате на приключението – много хора казват, че това са едни от най-хубавите години от живота ви!

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top