fbpx
Начало » България » Истински Big Brother на зрелостните изпити

Истински Big Brother на зрелостните изпити

  • netpro
  • 18 май 2017
  •  Коментарите са изключени за Истински Big Brother на зрелостните изпити
s1 maturi

Тази година просветното министерство взима сериозни мерси, за да няма преписвания на матурите.

Видеонаблюдението е един от основните моменти в мерките за сигурност на предстоящите държавни зрелостни изпити в 12-и клас, които предстоят на  19-ти и 22-ри май. Около 4000 са камерите за видеонаблюдение в училищата за първия и за втория изпит, като то ще бъде в реално време. Това обяви пред журналисти заместник-министъра на образованието и науката Таня Михайлова.

Като начало, няма да има зала, за която да не е осигурено видеонаблюдение, уверяват от МОН.  Картината от камерите ще следят в реално време 50 представители на МОН и на регионалните управления на образованието.

Системата за наблюдение на тазгодишните матури ще позволи индивидуален мониторинг на всяко едно от местата, на които ще седи ученик. Това ще позволи компютърен анализ при съмнение за преписване, съобщи пресцентърът на Министерството на образованието. За целта всяко място в класните стаи ще бъде номерирано и за всеки ученик е определено конкретно място. Освен това, ще се използват специални устройва, които да хващат включени мобилни устройства.

В класните стаи ще бъдат поставени часовници, тъй като на учениците няма да е позволено да носят дори ръчни такива.

Важна роля ще играят и квесторите. Общо ще бъдат 13 500 квестори, като ще следят за реда на матурата по български език и литература. За втората матура са определени около 13 000 квестори. Те ще бъдат по двама в изпитна зала, още двама ще пазят в коридорите, квестори ще има и на входа на училището.

Учениците трябват да се явят в училищата, в които полагат матурите, 15 минути преди началото на изпита. Длъжни са да носят документ за самоличност и служебната бележка за допускане до изпита. Пише се само с черен химикал. Ученикът не може да излезе от изпитната зала, преди да е предал работата си по съответния модул. Четири са изпитите, които са разделени на два модула – по математика, химия и опазване на околната среда, физика и астрономия, както и по биология и здравно образование. Останалите изпити се състоят от по три модула с различна продължителност. 

Матурата по български и литература е на 19 май, а вторият задължителен държавен зрелостен изпит (по предмет по избор) – на 22 май. Двата изпита започват в 8 ч. сутринта и продължават 4 часа, а за учениците със специални потребности са предвидени още два часа.

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top