fbpx
Начало » Бакалавър » ИПИ: Висшето образование гарантира, че няма да сте бедни

ИПИ: Висшето образование гарантира, че няма да сте бедни

  • netpro
  • 26 ян. 2016
  •  Коментарите са изключени за ИПИ: Висшето образование гарантира, че няма да сте бедни
Insurance-Agent-Ways-to-Be-Rich

Завършването на висше образование практически гарантира, че няма да си беден, каза Петър Ганев, старши икономист към Института за пазарна икономика (ИПИ). Той участва в публична дискусия на тема „Разрези на бедността: Образованието и заетостта като фактори за кривата на доходите и щастието в България“.

Най-значимият фактор за бедността е образованието, сочат данните от изследването на Института. По думите на Ганев процентът на бедност при висшистите е под 5 на сто, а еквивалентният им доход – около 1000 лева. Групата на висшистите към 2013 г. е около 1,2 млн., от които заетите висшисти са 887 хиляди души, с ниво на бедност – 2 процента.

Проучването е направено на база на данните на националната статистика от 2013 година. Изводите на ИПИ са, че образованието и заетостта са силно обвързани и в групата на бедните преобладават тези с основно или по-ниско образование и неработещите.

Според данните заетите висшисти получават средно 978 лева заплата на месец, средното образование осигурява трудово възнаграждение от 631 лева, а основното – 420 лева.

 

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top