fbpx
Начало » Бакалавър » „Инвестор.бг“ купува Висшето училище по застраховане и финанси

„Инвестор.бг“ купува Висшето училище по застраховане и финанси

  • netpro
  • 14 юни 2017
  •  Коментарите са изключени за „Инвестор.бг“ купува Висшето училище по застраховане и финанси
LAN4626

Медийната компания „Инвестор.бг“ е сключила договор да купи 90% от Висшето училище по застраховане и финанси (ВУЗФ). Това става ясно от уведомление на публичното дружество. Мажоритарен собственик на учебното заведение е Григорий Вазов, който е и ректор.

Справка в Търговския регистър показва, че представители на „Инвестор.бг“ вече са избрани за членове на борда на ВУЗФ на мястото на бившите директори. Промяна е направена и устава на дружеството.

Подробности за подготвяната сделка засега не се съобщават. Не е ясно и дали тя е свързана и ще бъде финансирана от предстоящото увеличение на капитала на „Инвестор.бг“, което беше обявено преди няколко дни. То предвижда да се наберат през борсата малко над 20 млн. лв.

Промени в управлението

От съобщението на „Инвестор.бг“ става ясно, че договорът за покупко-продажба на 63 хил. акции (90%) от капитала на ВУЗФ е сключен на 9 юни. „Предстои да се предприемат финални действия и заплащане на цената, с което сделката се очаква да бъде финализирана“, се посочва там.
Основният собственик на ВУЗФ в момента е Григорий Вазов, който държи 95% от капитала. Останалите 5% са на Детелина Смилкова, която е и вицепрезидент. Продажбата на 90% от акциите означава, че след сделката Вазов ще запази миноритарен дял в компанията.

В деня, на който е подписан договорът с „Инвестор.бг“, е проведено общо събрание на ВУЗФ, на което са гласувани промени в ръководството на дружеството. От съвета на директорите излизат Вазов и Смилкова, както и Радостин Вазов. На тяхно място са избрани Наталия Илиева, Светлана Фурнаджиева и Виктория Миткова от управителния съвет на „Инвестор.бг“. Миткова ще бъде и изпълнителен директор на придобитата компания. Промените все още не са вписани в Търговския регистър.

Увеличаване на капитала

Броени дни преди съобщението за предстоящата сделка „Инвестор.бг“ публикува покана за извънредно общо събрание на акционерите на 10 юли, което да разгледа предложение за увеличаване на капитала. В момента капиталът на медийната компания е 3.188 млн. лв., а предложението е той да бъде вдигнат с 1.594 млн. нови акции с номинална стойност 1 лв. и емисионна от 12.95 лв., което означава, че дружеството може да набере 20.6 млн. лв. В поканата не се уточнява за какво ще се използват средствата, но не е изключено и част от набраните средства от увеличението да отидат за сделката за ВУЗФ. Предвижда се инвестиционен посредник по емисията да бъде Централна кооперативна банка (ЦКБ). Проспектът предстои да бъде одобрен от КФН, което вероятно ще стане след общото събрание.

В групата на купувача влиза сайтът investor.bg, телевизия Bulgaria on air, Bloomberg TV Bulgaria и радиомрежата BG On Air, след като миналата година „България Он Ер“ се вля в „Инвестор.бг“. Основни акционери в публичната компания са дружества, свързани със или близки до „Химимпорт“. Най-голям дял държи „МСАТ кейбъл“ (50.26%), ЦКБ също е акционер с 9.3%.

Нов опит

За ВУЗФ това не е първият опит за привлече други акционери. Преди година общото събрание трябваше да гласува предложение за увеличаване на капитала от 70 хил. лв. на 130.4 хил. лв. чрез издаване на нови акции под условия. Книжата трябваше да бъдат изцяло придобити от „СМК България“ – дружество, регистрирано в края на 2015 г. със 100 лв. капитал. Очевидно сделката не се е случила, тъй като капиталът не е променян.

Последният публикуван финансов отчет на учебното заведение в Търговския регистър е от 2012 г. Справка в регистъра КАПИ показва, че през 2015 г. приходите му са намалели с 41% до 309 хил. лв., а загубата е нараснала с 26% до 1.2 млн. лв. През миналата година сградата му беше пусната на търг от частен съдебен изпълнител срещу 5.5 млн. лв. Ипотекираният имот включва близо 2 дка земя и пететажна сграда, която се намира в софийския квартал „Овча купел“. Продажбата обаче беше спряна след плащане към кредитора.

Източник: www.capital.bg

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top