fbpx
Начало » Бакалавър » Инвестициите в качествено образование са в основата на успеха

Инвестициите в качествено образование са в основата на успеха

  • bobi
  • 29 мар. 2019
  •  Коментарите са изключени за Инвестициите в качествено образование са в основата на успеха

Българският еврокомисар открои няколко ключови момента на цифровата трансформация

В препълнената зала на Софийския университет „Св. Климент Охридски“, в присъствието на ректора, представители на висшите училища от Франкофонията, студенти и експерти от франкофонска Европа и Африка, българският еврокомисар Мария Габриел представи своята визия за мястото и ролята на университетите в цифровата трансформация. Тя се спря на постигнатото до момента и очерта основните предизвикателства, които стоят пред образователната общност, съобщиха от ЕК.

Мария Габриел открои няколко ключови момента, започвайки с реформата в авторското право.

„Тази реформа ще даде тласък на дистанционното обучение и онлайн курсовете. Управлението на авторските права вече е опростено. Търсенето на авторски материали ще става по-лесно и ще е по-защитено. Всеки един от вас ще може да преговаря със своя издател за средствата, които да получи за труда си“, подчерта еврокомисарят.

Тя се обърна към участниците във форума от академичните среди с апел да се възползват от програмите, които Европейската комисия финансира.

„Програма „Цифрова възможност“ е отворена за 6000 студенти да придобият цифрови умения до 2020 г., като до момента над 2000 млади хора са карали международен стаж. Стартираме проект и за Европейската студентска карта, която ще позволи автоматично и универсално разпознаване на статута на студента в Европа“.

„Нека работим заедно, за да дадем на студентите необходимите знания и умения, да се възползват от новите технологии и мобилността. Необходимо е да инвестираме и в качествено образование и в подобряване на управлението на университетите в новата цифрова среда“, посочи Мария Габриел.

Тя допълни, че заедно с комисар Наврачич бе направено предложение Европа да има 20 Европейски университета до 2024. За целта са отпуснати 60 милиона евро, като до момента са получени 54 заявления от 300 университета и през юни ще станат ясни победителите от първия конкурс.

Мария Габриел посочи два основни елемента на работата напред. На първо място постави многогодишната финансова рамка за периода 2021-2027 г.

„Имаме бюджет, който ясно показва, че бъдещето на Европа е цифрово. В програма „Цифрова Европа“ са заложени 9 милиарда евро за проекти в тази област. Ресурс от 3 милиарда евро има по Механизма за свързване на Европа. В програма „Хоризонт“ Европа има 110 милиарда евро за цифрови иновации, а с 1,8 милиарда евро разполагат програма „Творческа Европа“ и програма „Медия“. Това е огромен ресурс, който ще позволи цифровата трансформация да работи за бизнеса и гражданите. Инвестициите в образование ще са в основата на този успех”, каза още Мария Габриел. Тя призова всички да се включат в обществените консултации, касаещи бъдещия бюджет на Съюза.

На второ място Мария Габриел открои включването на университетите в програмите и проектите, които финансовата рамка предлага. Това е изключително важно особено по отношение на цифровите иновационни хъбове, посочи тя. Това са структури, чиято цел е да подпомогнат процеса на цифровизация на индустрията. До момента имаме 200 такива хъба, включително и в страните от Западните Балкани, но целта да има хъб във всеки регион до края на следващата година.

„Университетите ще играят основна роля в тези хъбове. Европа се нуждае от развитие на нови технологии и приложения, които да достигнат и до индустрията. Без научната и изследователска работа на университети това няма да е възможно“, каза Мария Габриел и посочи, че част от усилията на Европейската комисия са насочени и към свързване на европейските хъбове с тези от Африка.

Мария Габриел отдели специално място на ролята и мястото на жените в цифровия свят. „Ние не можем да имаме успешна и просперираща Европа, ако жените не заемат своето достойно място“, заключи българският еврокомисар.

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top