fbpx
Начало » Бакалавър » Има ли как да се вдигнат студентските стипендии

Има ли как да се вдигнат студентските стипендии

  • netpro
  • 17 май 2016
  •  Коментарите са изключени за Има ли как да се вдигнат студентските стипендии
Students hats

Вицепремиерът и министър на образованието и науката Меглена Кунева предложи да бъде създадена тристранна работна група за промяна в постановлението за определяне на размера на студентските стипендии с цел тяхното увеличаване.

Това стана ясно след проведена среща на министъра с представители на протестиращите студенти. В работната група ще влязат членове на студентските организации,  експерти от МОН и на Съвета на ректорите, заяви Меглена Кунева. Те заедно ще изработят промените в бюджетите на висшите училища, които да бъдат представени и защитени пред Министерството на финансите. Има диалог и разбиране на проблемите със стипендиите.

Ние също като студентите искаме промяна във финансирането на висшето образование, каза председателят на Съвета на ректорите проф. Любен Тотев. Доволни сме от диалога с министър Кунева, защото заедно ще се борим за увеличаване на стипендиите от държавния бюджет, подчерта председателят на Националното представителство на студентските съвети Яна Вангелова.

Министър Кунева обяви по време на срещата, че е фалшива информацията за оттеглянето на държавата от финансирането на студентите по медицина. Напротив, най-много бюджетни средства отиват за издръжката на тази специалност. Данните на министерството показват, че държавата дава около 7600 лв. за издръжката на един студент по медицина през 2016 г., по стоматология – 8100 лв, фармация – 7400 лв. За сравнение за бъдещите юристи излиза около 1200 лв., на инженери от 1500 до 2000 лв., доста по-ниска е издръжката за икономисти, административно управление и туризъм – около 700 лв. на студент. Общият бюджет за 2016 г. само за издръжката на всички студенти по медицина, фармация и стоматология възлиза на близо 60 млн. лв. Докато за икономисти, административно управление и туризъм е два пъти по-малко – около 33 млн. лв.

Медицинските университети в България всяка година реализират излишък на средства от бюджетите си. Затова министерството ще предложи възможност 10% от тези пари да се отделят за стимулиране на студентите със стипендии, заяви Кунева. Всички данни показват, че държавата не е оставила без финансиране обучението по медицина, защото вижда нуждата от лекари на пазара. Бизнесът обаче изпитва глад за инженери и други видове специалисти, каза вицепремиерът. Всички се опитваме да подпомогнем икономиката на България да се развива по-добре през образованието, допълни Меглена Кунева. Бизнесът все по-остро поставя въпроса с финансирането на медицинските университети и субсидирането на кадри, които след това бягат в чужбина. Така излиза, че държавата субсидира работна ръка за външните пазари. Голяма част от инженерите също заминават в чужбина, но данните показват, че заминаващите медици са два пъти повече.  

 

 

 

 

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top