fbpx
Начало » България » Изтекла ли е информация преди матурите? Официалната позиция на МОН

Изтекла ли е информация преди матурите? Официалната позиция на МОН

  • netpro
  • 22 май 2015
  •  Коментарите са изключени за Изтекла ли е информация преди матурите? Официалната позиция на МОН
original

Във връзка с огласени в публичното пространство сведения за търгуване с отговори за държавния зрелостен изпит по български език и литература Министерството на образованието и науката (МОН) сезира ръководството на МВР за изнесени в медиите сигнали и изразява увереност, че специализираните държавни органи ще извършат задълбочени проверки, за чийто резултат обществото ще бъде информирано.

Заявяваме, че екипът на МОН е положил максимални усилия за надеждността на изпитния материал. От банката с тестови задачи за ДЗИ по български език и литература теоретично възможните комбинации на задачи са над 11 000 000. Изпитният вариант се генерира пред медиите от произволно избран журналист в сградата на МОН. Окончателният вариант се съставя и публикува на защитен сайт, като училищата получават паролата за достъп до материалите в 8 часа.

В случай на установяване на изтичане на информация от страна на служители от МОН и образователната система, ръководството на Министерството ще предприеме предвидените в законите на Р България административни и дисциплинарни мерки.

По повод на разпространявани в социални мрежи услужливи  „информации“ за конкретен автор от 15 възможни, включени в учебно-изпитната програма, МОН заявява, че това са спекулации, на които е наивно да се вярва.

Въз основа на репортажи от медиите с конкретни факти за търговия с отговори от изпитни тестове, Министерството на образованието и науката създаде работна група, която да анализира всяка получена информации и да предложи ефективно решение за повишаване на сигурността при провеждането на бъдещите изпитни кампании. Ръководството на МОН смята, че равнопоставеността на учениците  при участие в националните външни оценявания и държавните зрелостни изпити е морален въпрос, който е от значим обществен интерес за цялостното развитие на страната ни.

Администрацията на МОН се обръща към всички заинтересовани страни с увереността, че ще се създаде атмосфера на нетърпимост към нерегламентирани действия в изпитните кампании. Очакваме аргументирани сигнали за нарушения и продуктивни предложения за повишаване на сигурността при изпитите.

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top