fbpx
Начало » България » Изготвят план срещу отпадането на ученици до края на април

Изготвят план срещу отпадането на ученици до края на април

  • netpro
  • 01 апр. 2016
  •  Коментарите са изключени за Изготвят план срещу отпадането на ученици до края на април
empty-classroom

През април ще бъдат обявените мерките за справяне с проблема с ранното отпадане на децата от училище и за намаляването на отсъствията. Това заяви вицепремиерът и министър на образованието и науката Меглена Кунева на журналистически въпроси в кулоарите на Народното събрание. 

Проблемът с отпадащите от образователния процес деца се отразява на шансовете им в бъдеще и на състоянието на работната сила и заетостта, каза министър Кунева и добави, че проблемът е подчертан в училищата с деца от малцинствата. Предложенията ни са свързани с повече занимални, целодневни обучения и акцент върху предучилищното образование, за да се адаптират по-рано децата в учебна среда, обясни министърът.

Важно е и ученето през целия живот, през който процес децата, прекъснали образованието си, да могат да се връщат и да го завършат, каза още Кунева. Според нея ранното професионално профилиране, професионалното образование и дуалното обучение също са решения на проблема и са заложени в стратегията на МОН. Това са мерки, които знаем, че работят, но аз поставям фокуса върху контрола, категорична бе тя.

Ще благодаря специално на учителката от репортажа по Нова телевизия – учителската професия се работи точно с такава отдаденост, коментира образователният министър по повод репортажа от тази сутрин по Нова телевизия за преподавателката от с. Камен, община Стражица, която е организирала кампания, за да се върнат отсъстващите отново в час. Учителите, които правят допълнително усилие, могат да разчитат на моята лична благодарност и ще я имат, коментира още министър Кунева.

На въпрос на журналисти за преписването и купуването на докторски дисертации Кунев коментира, че това е измама, съизмерима с корупцията. По думите й трябва да се зачита академичната автономност на университетите, но въпреки това са необходими сериозни проверки. 

 

 

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top