fbpx
Начало » България » Зрелостници избраха да отидат на абитуриентския си бал с народни носии

Зрелостници избраха да отидат на абитуриентския си бал с народни носии

  • netpro
  • 17 май 2016
  •  Коментарите са изключени за Зрелостници избраха да отидат на абитуриентския си бал с народни носии
народни носии, Видин, абитуриенти

С народни носии на бала? Това със сигурност щеше все още да звучи като виц, докато не беше реализирано от цял клас ученици от Северозападна България. Английската гимназия във Видин „Йордан Радичков“ стана еталон за българщината и показа завидно познаване към традициите ни.

С този символичен акт за подкрепа на българския дух в училищата от цялата страна, завършващите средното си образование видински момичета и момчета подкрепиха символично идеята народните танци да се изучават в часовете по физическо възпитание.

Трябва повече да се обръща внимание на българското, защото в последно време то остава на заден план, заяви един от абитуриентите, който от малък играе народни танци.

народни носии, Видин, абитуриенти

Носиите и за момчетата, и за момичетата бяха предоставени безплатно от видинска фолклорна група. Женските одежди са автентични влашки носии. Те представляват бели туники с везани празнични шевици. Характерно за тях са шебаците, които са ръчно изплетени.

Един месец учениците посещавали заедно и уроци по танци, за да покажат достатъчно добри умения в последния си учебен ден в гимназията за преподаване на чужди езици. Ние, учителите сме изключително щастливи, защото виждаме това, което през последните години сме успели да изградим и да възпитаме у децата – почит към българското и традициите ни,заяви от своя страна класният ръководител на 12 „б“ клас.

народни носии, Видин, абитуриенти

 

Източник: delo.bg

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top