fbpx
Начало » България » Зрелостниците с по две шестици на матурите са два пъти повече от тези с две двойки

Зрелостниците с по две шестици на матурите са два пъти повече от тези с две двойки

  • netpro
  • 07 юни 2016
  •  Коментарите са изключени за Зрелостниците с по две шестици на матурите са два пъти повече от тези с две двойки

 Тази година има два пъти повече зрелостници с по две отлични оценки, отколкото зрелостници с по две слаби оценки. Абитуриентите с по две шестици са 4637, а тези с по две двойки 2325. Това съобщи вицепремиерът и министър на образованието и науката Меглена Кунева на пресконференция за резултатите от държавните зрелостни изпити, проведени през май 2016 г.

  Учениците, изкарали по 100 точки на един от двата изпита, са два пъти повече от зрелостниците, изкарали 0 точки, или иначе казано – 131 са с по 100 точки, а 59 са с нула точки, съобщи още министърът.

  Шестиците по български език и литература са 5602, а по втория свободно избираем предмет – 9716. Двойките по български език и литература обаче са 4189 и това е най-големият процент двойки по предмета от началото на провеждането на матурите – 8.73%. Министър Кунева коментира, че това е тревожна тенденция и целта на МОН е тя да бъде преодоляна.

  „Вярвам, че новите учебни планове по БЕЛ ще постигнат именно това, да не се препуска по материала и да се учат наизуст фрази и литературни клишета, а да се осмислят художествените произведения, да се правят сравнения. Новите учебни програми дават възможност за повече практически упражнения, повече писане на текстове“, посочи Кунева.

  По думите й за следващата година ще бъде направен много обстоен анализ къде именно са тесните места, кои са най-трудните неща за учениците, след което анализът ще бъде оповестен, за да послужи на учителите.

  Друг проблемен предмет тази година се оказва география и икономика, където двойките са 3369, или близо една трета от явилите се по този предмет. Слабите оценки по биология и здравно образование са 1329, по философски цикъл са 363, по история и цивилизации – 265, по английски език – 155, по математика – 92, а по физика – 8. Двойките по руски език са 10, по немски език – 3, по френски език – 2, по испански език – 1. Само по италиански език няма слаба оценка.

  Извън тези изключения обаче, средният успех на учениците през 2016 г. е по-висок по всички останали предмети. Най-добре зрелостниците са се представили по чужди езици, но също и по математика и по природните науки, като сред тях най-високи са резултатите по химия и опазване на околната среда.

 Момичетата имат по-добри резултати от момчетата по почти всички предмети. Единствените две изключения са химия и опазване на околната среда и испански език.

 По области София-град, Варна, Пловдив и Смолян се представят най-добре по български език, а Кърджали, Разград и Силистра – най-слабо. Една област само е повишила резултата си спрямо миналата година – Варна. Тези, които отбелязват най-голям спад, са София област, Пазарджик, Благоевград и Кърджали.

  Първите три училища с отлични резултати по български език и литература за 2016 г. са 91. Немска езикова гимназия в София, 164. Гимназия с преподаване на испански език „Мигел де Сервантес“ и Американският колеж. Отличниците във втората матура са Американският колеж, Софийската математическа гимназия и 164. Гимназия с преподаване на испански език „Мигел де Сервантес“.

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top