fbpx
Начало » България » Златина Калайджиева получи отличие на церемонията на The CITY Academy Awards 2015

Златина Калайджиева получи отличие на церемонията на The CITY Academy Awards 2015

  • netpro
  • 17 юли 2015
  •  Коментарите са изключени за Златина Калайджиева получи отличие на церемонията на The CITY Academy Awards 2015
Liliana pavlova

Грамота и премия получи Златина Калайджиева за проекта си „Трансформация на мост: Нови концепции за мобилност, инфраструктура и обществени пространства в Ситито на Кливланд“. Отличието беше връчено от министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова. То беше присъдено в категория „Градове и инфраструктура“ от конкурса „The CITY Academy Awards 2015“. 

От общо 88 проекта взели участие, 15 от тях получиха отличие. 

Проектът на Златина Калайджиева събра 21 точки, от максималните 26, с което получи безапелационно отличие в своята категория. Златина е магистър архитект от университета „Politecnico di Milano“, Италия и бакалавър архитект от Университета по архитектура, строителство и геодезия (УАСГ), София. В момента работи в „Architectural Studio Intern @ Arup Italia“, Милано, Италия. 

„Трудно ни беше да определим победителите. Искам да наградим всички, но регламентът не позволява“, каза министър Павлова по време на церемонията. Тя беше председател на журито, което оценява най-добрите проекти. Министърът пое инициатива да се подкрепят част от проектите, така че да могат да бъдат реализирани по линия на интегрираните планове за градско развитие, с подкрепата на представители от браншовите организации, академичната общност и местната власт. Министър Павлова призова участниците да не забравят България и където, и да работят по света, да мислят за нея, за това, че тук в България също е възможно подобни проекти да станат реалност.

Събитието беше част от традиционната „Академия ГРАДЪТ 2015“, която се провежда в София. 

Церемонията по награждаване бе предшествана от изложба, представяща 88 проекта на 90 български студенти и магистри по архитектура и технически науки, във водещи български, и европейски университети.

„Академия Градът 2015 за поредна година събра на едно място млади творци, учещи в България и чужбина. Вие, чрез Вашите проекти, които вярвам съвсем скоро ще намерят своята реализация, ще определяте визията на заобикалящата ни среда“, заяви министър Павлова. Тя подчерта, че младите специалисти и архитекти са хората, които могат да намерят и най-подходящия начин, по който наследеното от миналото, ще бъде вписано в съвременния свят.

 Сп. „Образование и специализация в чужбина“ е медиен партньор на събитието.

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top