fbpx
Начало » Любопитно » Защо наричат Естония “Е-стония“

Защо наричат Естония “Е-стония“

  • netpro
  • 09 мар. 2017
  •  Коментарите са изключени за Защо наричат Естония “Е-стония“
estonia

Все още има хора, които смятат, че IT е работа за зубрачи или за гениални хакери. Цъкат с език на високите заплати на някои професии, но преценяват, че високите технологии не са за тях. Изглежда обаче, че няма много такива хора в Естония. 

В тамошното образование на IT се гледа като на нещо забавно, просто и приятно. Днес прибалтийската страна има бърз интернет почти навсякъде, а децата в училище изучават програмиране от седемгодишна възраст. Всичко това кара много хора да наричат родината на Скайп и редица други технологични компании “Е-стония”. 

Компютрите влизат масово в училище още от 90-те 

С помощта на подкрепяна от правителството инвестиционна програма на име Tiger Leap (от английски – тигърски скок) всички естонски училища са компютъризирани още в края на 90-те. Програмата финансира и преподаването на програмиране в гимназиалния курс, но възрастовата граница непрекъснато пада и днес IT обучението започва още от първи клас. Провеждат се и продължителни обучения на учителите, за да се повиши квалификацията им и да могат да отговорят на нуждите на учениците.

В някои училища вече може да се види как десетгодишни програмират компютърни игри. Обучението помага на децата не просто да развиват логиката си и творческите си способности, а освен това и да се забавляват,

Учениците се срещат с електронната система още при постъпването в училище. Чрез системата eKool (е-училище) родителите и учениците имат достъп до оценките, домашните и дневника с присъствията в клас. 

Интернет навсякъде и във всичко

Днес естонците гласуват онлайн и плащат данъците си през интернет. В мрежата са и здравните им досиета, а посредством личен код могат да се купуват предписани с рецепта лекарства от аптеките. Личната карта с ID код дава достъп до широка гама от услуги.

И в здравеопазването, и в образованието източноевропейската страна постига баланс между механизмите за увеличено споделяне на децентрализирани данни и възможността на хората да имат индивидуален контрол над тях.

Онлайн икономиката и управлението на Естония зависят от сериозни мерки за киберсигурност.  Това е нещо, което САЩ опитват да постигнат с тяхната Национална стратегия за сигурна идентичност в киберпространството, но Америка засега е далеч назад от малката прибалтийска република. 

Защо им е на естонците “Е-стония” и какво е нейното бъдеще

Дигитализацията на Естония е част от дългосрочна визия на правителството за развитието на страната. Бившият президент на страната Томас Илвес (наричан бащата на Е-стония) често цитира пример със стоманолеярен завод в щата Кентъки, САЩ, в който след автоматизация на производството трябвало да бъдат освободени хиляди работници, а собствениците добивали същото количество стомана само със сто души персонал.

Това звучи ужасно за много хора, но като президент на малка страна с ограничени ресурси и намаляващо население, Илвес вижда вълнуваща възможност. Чрез високите технологии Естония преодолява ограниченията си от демографската криза и липсата на природни ресурси. Докато всички се страхуват от идващата епоха, в която изкуствения интелект ще отнеме още работни места от хората, естонците се подготвят за икономически бум, откриването на нови производства и по-висок жизнен стандарт.

материал на Йордан Карапенчев

 

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top